A kormánypárti politikusok helyeslik, hogy Tőkést megfosztanák kitüntetésétől

A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikusai közül többen elégedetten nyugtázták, hogy a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a kitüntetésre és annak visszavonását kérte a román államfőtől.

Corina Cretu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő, aki a Románia Csillaga érdemrend birtokosai közül elsőként kért vizsgálatot Tőkés László ellen, úgy vélekedett: az érdemrend becsületbíróságának határozata előrelátható és természetes végkifejlete volt Tőkés "román-ellenes" kijelentéseinek, amelyek szerinte a romániai magyarság érdekeit is sértik. Az európai Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának alelnöke kifejezte reményét, hogy hasonló esetekre nem kerül sor a jövőben, tekintettel arra, hogy olyan "kényes" ügyekről van szó, mint a román állam "nemzeti és egységes jellegének megkérdőjelezése".

Mihaita Calimente, a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője, a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő bizottság elnöke elégedetten nyugtázta a becsületbíróság határozatát, mert nagyon zavarták Tőkés László "radikálisan románellenes" állásfoglalásai és szerinte az EP-képviselő "gúnyt űzött Romániából, amikor Magyarországtól védhatalmi státust kért Erdély számára". Calimente ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "a magyar miniszterelnökhöz fűződő jó viszonya és azok a kölcsönös szolgálatok, amelyeket Tőkés Lászlóval tettek egymásnak" arra készteti majd Traian Basescu államfőt, hogy ne adja ki az érdemrend visszavonásáról szóló rendeletet.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután az EP-képviselő júliusban, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében, ahogy azt tette Ausztria Dél-Tirol esetében.

Victor Ponta kormányfő augusztusban hivatalos átiratban szólította fel az elnöki hivatalt, vonja vissza Tőkés László román állami kitüntetését. Miután tisztázódott, hogy ezt csak olyanok kezdeményezhetik, akik maguk is az érdemrend birtokosai, nyolc szociáldemokrata politikus terjesztett be az érdemrend titkárságára azonos tartalmú panaszt Tőkés László ellen, átvéve Corina Cretu EP-képviselő levelét.

Közben meg kellett újítani az érdemrend etikai testületét is, amelybe szeptemberben szintén a Szociáldemokrata Párthoz kötődő személyiségeket választottak meg: ketten közülük maguk is kérték Tőkés László kitüntetésének visszavonását. A becsületbíróság hosszas mérleges után, negyedik összejövetelén, november 20-án fogadott el határozatot arról, hogy Tőkés László kitüntetésének visszavonását kezdeményezik az államfőnél.

A testület hat jelen lévő tagja közül öt szavazott igennel, egy pedig tartózkodott, tehát a panasztevők legalább egyike becsületbíróként megszavazta a határozatot. A testület elnöke hozzátette: a végső döntést Traian Basescu elnök hozza meg, és jogában áll mérlegelni, kiadja-e az érdemrend visszavonásáról szóló elnöki rendeletet.

Basescu egy szerda esti televíziós interjúban közölte, óvatosan akarja kezelni Tőkés László kitüntetése visszavonásának ügyét, mert nem szeretne egy olyan rendeletet kiadni, amelynek a hatályát a bíróság később felfüggesztheti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.