A kormányfő szóba sem áll az elnökkel

Eredetileg csütörtökre tervezték, de végül csak hétfőre hívták össze a román parlament két házának együttes ülését, amelyen felolvassák majd a Traian Basescu államfő leváltásával kapcsolatos alkotmánybírósági határozatot. A kormánykoalíció ugyanis nehezen emészti meg, hogy vereséget szenvedett az elnök megbuktatásának kísérletében.

A bukaresti alkotmánybíróság kedden érvénytelennek nyilvánította a július 29-i referendumot, mert azon nem vett részt az állandó választói névjegyzékben szereplő állampolgárok legalább fele. A törvények értelmében a felfüggesztett államfő akkor térhet vissza hivatalába, ha a parlamenti képviselők előtt felolvassák az alkotmánybíróság határozatát. A képviselők többsége azonban még vakációzik, s legkorábban hétfőn térhetnek vissza a nyaralásból.

A forró nyár azonban alighanem az őszbe is átnyúlik Romániában. A kormánykoalíció ugyanis nehezen emészti meg, hogy vereséget szenvedett az elnök megbuktatásának kísérletében, s pillanatnyilag hol az alkotmánybíróság tagjait, hol a visszatérő államfőt támadja.

Crin Antonescu ideiglenes államfő egy tévéinterjúban „politikai komiszároknak” nevezte a taláros testület tagjait, Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő pedig kijelentette, hogy az őszi parlamenti választásokig szóba sem áll az államfővel. Magát az alkotmánybírósági verdiktet is csak külső nyomásra hajlandó elfogadni a bukaresti kormánykoalíció.

A brüsszeli Európai Bizottság közleményben figyelmeztette Pontáékat, hogy minden román politikai tényezőnek el kell fogadnia az alkotmánybíróság döntését. Brüsszel egyébként a továbbiakban is kiemelt figyelmet szentel a romániai eseményeknek és még az év vége előtt jelentést készít a bukaresti fejleményekről. A taláros testület döntésének elfogadására szólított fel Berlin is, de ugyanezt hangsúlyozta még az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője, Hannes Swoboda is.

Politikai elemzők szerint noha a baloldali kormánykoalíció, s személy szerint Ponta is rosszul került ki a népszavazásból, az alig 15 százalékos támogatottságot maga mögött tudó jobbközép nem képes kihasználni a számára kedvezően alakult helyzetet. Valamennyi közvélemény-kutatási adat azt jelzi, hogy az 50 százalékot meghaladó tetszési indexszel rendelkező USL fölényesen megnyerheti az ősszel esedékes parlamenti választásokat.

Basescu a „demokrácia fáklyáját” mutatja az eredménytelen népszavazás után
Romania's suspended President Traian Basescu holds the "Torch of Democracy" while celebrating after the first results of a referendum for his impeachment in Bucharest July 29, 2012. About 87 percent of Romanians who voted on Sunday cast ballots to impeach President Traian Basescu, an exit poll by Operations Research for Realitatea television showed, but low turnout was likely to make the referendum fail. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.