A kormány tárgyalna a túszejtő gerillákkal

Kész a béketárgyalásokra a kolumbiai kormány a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel, jelentette be Juan Manuel Santos államfő.

Kész a béketárgyalásokra a kolumbiai kormány a Nemzeti Felszabadítási Hadsereggel, jelentette be Juan Manuel Santos államfő. A politikus korábban azt hangoztatta, hogy addig nem tárgyalnak a felkelőkkel, amíg az ELN nem engedi el kanadai túszát.

A mintegy háromezer fegyverest számláló csoport, amely a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) után a második legnagyobb gerillaszervezet a dél-amerikai országban, január óta tartotta fogva Gernot Wober-t, aki egy kanadai üzemeltetésű aranybánya területét kereste fel.

Az ELN akkor azt jelölte meg az emberrablás indítékaként, hogy a földet a helyi közösségektől lopták el. Azt követelte, hogy állítsák le a kitermelést, és a területet adják vissza a helyieknek. A férfit az ELN kedden engedte szabadon.

Santos most hangsúlyozta, hogy a kormány is hajlandó „lépéseket tenni”. Hozzátette, remélhetőleg a megfelelő eljárásrend kidolgozása után megkezdhetik a párbeszédet az ELN-nel, hogy kiderüljön, sikerül-e egyszer s mindenkorra véget vetni a konfliktusnak.

A kormány és a FARC között is zajlanak béketárgyalások. Mindkét csoportot terrorista szervezetként tartja nyilván az Egyesült Államok és az Európai Unió.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.