A kormány szerint Fazakas már elismerte, hogy Stefan néven iktatták

Megérkezett az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságához az a magyar kormánytól kért válasz, hogy mi is az igazság Fazakas Szabolcs ügynökmúltjával kapcsolatban.

A levél szerint az Európai Számvevőszékbe jelölt Fazakas már korábban elismerte, hogy tudtával vezettek róla Stefan néven dossziét a Belügyminisztériumban. A múlt heti európai parlamenti meghallgatás előtt Deutsch Tamás fideszes néppárti képviselő levélben hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét arra, hogy szerinte Fazakas elhallgatta múltját a törvényhozók elől.

Kisebb vihart kavart az Európai Parlamentben a múlt héten, hogy Deutsch Tamás az utolsó pillanatban, a meghallgatás kezdete előtt küldte szét levelét és a csatolt levéltári dokumentumokat a költségvetési ellenőrzési bizottság tagjainak a novemberben a magyar kormány által az Európai Számvevőszékbe delegált Fazakas Szabolcs életrajzával kapcsolatban. Minthogy a bizottság tagjai és a jelölt sem készült erre, ezért a törvényhozók végül abban állapodtak meg, hogy információt kérnek a magyar kormánytól. A bizottság egyébként Fazakast 13-9 arányban elfogadta, s a plenáris ülésen csütörtökön szavaznak róla és még kilenc jelöltről, külön-külön.

A kormány válasza megérkezett. A levelet Kiss Tibor külügyi szakállamtitkár küldte. Deutsch Tamás lapunknak hétfőn este azt mondta: a szöveg úgy védi Fazakast, hogy közben megerősíti az ellene felhozott vádakat.

A kormány válaszában az áll, hogy Fazakas Szabolcs nem végzett az 1994. évi átvilágítási törvény hatálya alá tartozó tevékenységet. Deutsch jelezte: nem is állította, hogy a jelölt a III/III-as ügyosztálynak dolgozott volna, szerinte tény azonban, hogy a III/II-esnek igen.

A levél úgy fogalmaz: „Fazakas úr mindig nyíltan vállalta, hogy a Külkereskedelmi Minisztérium német kapcsolatokért felelős köztisztviselőjeként szorosan együttműködött más minisztériumban dolgozó kollégáival, közöttük a Belügyminisztérium kémelhárításért felelős főosztályával. Az ilyen együttműködésre vonatkozó szabályoknak megfelelően ezt nyilvántartották a Belügyminisztériumban, és Fazakas úr tudtával dokumentumokat iktattak második neve, a Stefan név alatt.

A Deutsch által felhozott másik két ügyről a levélben az olvasható: „azon állításokat illetően, amelyek szerint Fazakas úr korrupciógyanús ügyben volt érintett egy katonai közbeszerzés kapcsán, amelyet a magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága vizsgált, a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy ez az állítás egyértelműen valótlan. A vizsgálat egy MIG repülőgép-alkatrészekről szóló honvédelmi minisztériumi közbeszerzésre vonatkozott, amely minisztériumot akkor a Fidesz-FKGP-kormány irányított. Fazakas urat a DaimlerChrysler vállalat képviseletében hívták meg erre a meghallgatásra. A meghallgatás eredményeként kiderült, hogy a közbeszerzést kizárólag orosz cégek intézték, és abban a DaimlerChrysler semmilyen formában nem vett részt. A Bizottság nem csupán jelezte, hogy Fazakas úr nem volt érintett, hanem meg is köszönte együttműködését". Továbbá: „azon állításokat illetően, amelyek a magyar Állami Számvevőszéknek a Fazakas úr vezetése alatt álló Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium tevékenységével kapcsolatos jelentéseire vonatkoznak, Deutsch úr észrevételei a szövegkörnyezetből kiragadottak voltak és nincsenek összhangban a dokumentum valódi tartalmával".

A kormány a levélben leszögezi: bízik Fazakas feddhetetlenségében, Deutsch szerint viszont éppen ezt kérdőjelezi meg a szöveg. A fideszes néppárti delegáció kedden, a néppárti frakció szerdán határoz, miként szavaz csütörtökön. Parlamenti források szerint a bizottság pozitív döntése után nem valószínű, hogy a plenáris szavazás elbuktatja Fazakast.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.