A kormány bevétele után az elnöki palota ostroma jön?

Traian Basescu nem éri meg hivatalában a szilvesztert – jelentette ki a román államfőről Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt alapító elnöke, azt javasolva, hogy a román államfő spórolja meg a felfüggesztési eljárást kísérő hercehurcát. Bukarestben színre lépett az új baloldali kormány is.

Voiculescu a családja birtokában lévő Antena 3 hírtelevízióban vázolta a tervet, amely elmondása szerint a kormányalakításra készülő Szociálliberális Unióé (USL). Azt javasolta Traian Basescunak, mondjon le, és ezzel spórolja meg önmagának és az országnak az újabb referendummal járó hercehurcát. Arra utalt, hogy az alkotmány szerint az elnök menesztéséről az állampolgárok döntenek népszavazáson, miután a parlament felfüggeszti az elnököt. „Ha nem mond le 30 napon belül, 60 napon belül felfüggesztjük” – fogalmazott Voiculescu, aki szerint az őszi parlamenti választásokkal egy időben elnökválasztás is lesz Romániában. A kormányalakítással megbízott Victor Ponta szocdem elnök közben bejelentette kabinetjének névsorát. Közölte, hogy az őszi választásokig megőrzi a múlt pénteki bizalmatlansági indítványon megbukott, jobboldali Ungureanu-kormány szerkezetét.

A 17 minisztérium legnagyobb részét, hetet liberális politikusok vezetnek. Rajtuk kívül a kabinetben öt szocdem, egy konzervatív és további öt pártfüggetlen tárcavezető lesz. A négy tárca nélküli miniszter közül egy szociáldemokrata politikus, három szintén pártfüggetlen: a „civilben” pénzügyi elemző Lucian Isar az üzleti környezetért, Victor Alistar – a Transparency International romániai igazgatója – a kormánystratégiákért, a szakszervezeti szférából jövő Liviu Marin Pop pedig a társadalmi párbeszédért felel majd.

Sokak meglepetésére Victor Ponta Andrei Marga volt oktatási minisztert, a Babes-Bolyai Tudományegyetem egykori rektorát jelöli a külügy élére. A külügyminiszteri szék várományosaként emlegetett Titus Corlatean az igazságügyi tárcát veszi át. Victor Ponta azzal indokolta a döntést, hogy a jogász végzettségű diplomatának nemcsak otthon kell jó munkát végeznie igazságügyi miniszterként, de „el is kell adnia” az igazságszolgáltatás javuló teljesítményét Brüsszelben, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében zajló monitoring során.

A pénzügyminiszternek jelölt Florin Georgescu kormányfőhelyettesként nemcsak a kabinet gazdaságpolitikáját irányítja, ő tartja majd a kapcsolatot a nemzetközi hitelintézetekkel. Georgescu jelenleg a Román Nemzeti Bank kormányzóhelyettese, ezért Victor Ponta külön köszönetet mondott Mugur Isarescu jegybanki elnöknek, amiért „fél évre kölcsönadta jobbkezét” a kormánynak.

Victor Ponta miniszterelnök (balra) beszél, Traian Basescu figyel. Az elnököt felfüggeszthetik
Romania's nominated Prime Minister Victor Ponta (L) delivers a speech at Cotroceni presidential palace as President Traian Basescu listens in Bucharest April 27, 2012. Romania's President Basescu nominated leftist opposition leader Ponta as new prime minister on Friday, to form a government after parliament torpedoed a two-month old centre-right cabinet in a no-confidence vote. Ponta must draft a governing programme, the cabinet lineup and ask parliament for backing within 10 days. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.