A konzervatívoknak nem tetszik a gyerekházasság betiltása

Veszekedésbe fulladt a nők elleni erőszakról szóló törvény megvitatása az afgán parlamentben. A konzervatív képviselők kifogásolják, hogy a jogszabály szerint nem lehet vádat emelni a nemi erőszaknak áldozatul esett nők ellen. Az sem tetszik nekik, hogy a lányokat legkorábban csak 16 éves korukban lehetne férjhez adni. Még a női képviselők közül sem mindenki támogatta a törvény parlamenti vitáját.

A képviselőház elnöke be is rekesztette az éles vitát, a konzervatív politikusok ugyanis azt követelték, hogy tegyék semmissé a törvényt. A jogszabály – amely megtiltja a nők elleni erőszakot, a gyerekházasságot és a kényszerházasságokat – egy elnöki rendeletnek köszönhetően már 2009 óta érvényben van, de a parlament elé csak most került.

A parlamenti jóváhagyás kivívása megosztja a nőjogi aktivistákat és a női képviselőket is. (Az alkotmány helyet biztosít a nőknek a parlamentben, a 244 fős afgán törvényhozásnak több mint hatvan női tagja van.) Egy részük szerint ezzel a lépéssel megnyitják az utat a konzervatívok számára, hogy módosítsák vagy teljesen félredobják a törvényt. Ezen a véleményen volt Farkhunda Zahra Naderi képvislőnő is, aki szerint a szombati események igazolták félelmeit. A törvény egyelőre érvényben marad, legalábbis a következő vitáig.

A konzervatívok szerint a törvény szövege ellentmond az iszlám elveinek. Kifogásolják, hogy a jogszabály alapján nem lehet vádat emelni a nemi erőszaknak áldozatul esett nők ellen. Egy, az AP-nek nyilatkozó konzervatív képviselő szerint ez azért veszélyes, mert így a nők könnyebben létesítenek házasságon kívüli szexuális kapcsolatot, később pedig majd egyszerűen azt mondják, hogy megerőszakolták őket. A vallásos képviselőknek az sem tetszik, hogy a lányokat legkorábban csak 16 éves korukban lehetne férjhez adni, hogy léteznének menedékhelyek a családon belül erőszak áldozatainak, és hogy egy férfi a korábbiakhoz képest csak feleannyi, azaz két feleséget tarthatna, írja Reuters.

A törvényt Fawzia Koofi, a parlament nőjogi bizottságának elnöke akarta mindenképpen a parlament elé vinni. A 2014 áprilisában esedékes elnökválasztáson is indulni akaró képviselőnő attól tart, hogy ha a parlament nem fejezi ki támogatását, akkor a törvényt még kevésbé fogják betartani, főleg, hogy az afgán vezetők megpróbálnak egyezkedni a szélsőséges nézeteket képviselő tálibokkal. A tálibok uralma után a nőknek sikerült visszanyerniük a jogot az oktatáshoz és a munkához, de egyre kevesebben mernek munkát vállalni. Koofi szerint semmi biztosíték nincsen arra, hogy a jövőbeli elnökök elkötelezettek lesznek a nőügyek iránt.

A nőjogi csoportok amúgy is gyakran támadják Hamid Karzai elnököt, amiért állandóan változtatja véleményét a nőjogokkal kapcsolatban. 2012-ben például áldását adta egy vallási elöljárók által összeállított magatartási kódexre, amely szerint a férj bizonyos körülmények között megverheti feleségét.

Segélyt sem kaphat mindenki csak úgy. Rendfenntartás bottal a Világélelmezési Alap egyik elosztóhelyén
THIS PICTURE IS ONE OF 53 TOP IMAGES FROM THE AFGHAN CONFLICT AHEAD OF THE TENTH ANNIVERSARY OF THE WAR ON OCTOBER 7, 2011. An Afghan soldier uses a wooden stick to maintain order among women waiting for humanitarian aid at a World Food Programme (WFP) distribution point in Kabul, in this December 14, 2001 file photo. Ten years ago, U.S. forces began bombing Afghanistan in retaliation against its Taliban rulers who refused to hand over the al Qaeda leaders responsible for the Sept. 11, 2001 attacks on the United States. Within weeks, the air strikes had helped Afghan opponents topple the Taliban, but in the decade since, the deposed Islamist fighters have returned to mount an ever more aggressive insurgency against an Afghan government backed by the United States and NATO. Since U.S. President Barack Obama took office in 2009, the U.S. force has tripled in size, but Washington and NATO now plan to begin withdrawing and to hand over responsibility for Afghanistan's security to Afghan forces by 2014. REUTERS/Damir Sagolj/Files (AFGHANISTAN - Tags: CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.