A kongresszus is megtudja, mi alapján ölnek a drónok

Barack Obama elrendelte, hogy a Kongresszus titkosszolgálati bizottságai is hozzáférhessenek egy olyan tanácsadói anyaghoz, amely meghatározza, mikor szabad dróntámadást indítani az al-Kaidával együttműködő amerikai állampolgárok ellen.

Barack Obama amerikai elnök utasította az igazságügyi minisztériumot: tegyék lehetővé a szenátus és a képviselőház titkosszolgálati bizottságainak, hogy hozzáférjenek ahhoz a tanácsadói anyaghoz, amely meghatározza, mikor szabad dróntámadást indítani az al-Kaidával együttműködő amerikaiak ellen – írja az Associated Press.

Egy Harop típusú drón bemutatórepülése Szingapúr felett. A távolban a Boeing C-17 Globemaster III csapatszállító
A Boeing C-17 Globemaster III military transport aircraft of the United States Air Force (USAF) flies past a Harop unmanned combat air vehicle (UCAV) during an aerial display at the Singapore Airshow in Singapore February 17, 2012. The hunter-killer drone is manufactured by Israel Aerospace Industries (IAI). REUTERS/Tim Chong (SINGAPORE - Tags: BUSINESS TRANSPORT MILITARY)

A törvényhozók már egy ideje kíváncsiak arra, hogy az elnök mi alapján adhat utasítást amerikai állampolgárokat célzó támadásokra, és követeléseik az utóbbi napokban egyre sürgetőbbé váltak. Egyrészt ma hallgatják meg a CIA élére jelölt John Brennant, aki segédkezett a drónstratégia kialakításában. Másrészt az amerikai szenátorok egy kétpárti csoportja nemrég nyilvánosságra hozott egy jegyzetet, ami állítólag a titkos dokumentumokon alapul.

Az iratban például szerepel az, hogy a kormány megölhet olyan amerikai állampolgárokat, akik külföldön magas rangú al-Kadia vezetők, és folyamatosan részt vesznek amerikaiakat célzó akciókban. Ők még akkor is likvidálhatók, ha nincs kilátásban valamilyen támadás az amerikaiak vagy az Egyesült Államok ellen. A memo szerint ezek az emberek közvetlen veszélyt jelentenek, mivel erőszakos akciókat hajthatnak végre. Ezért halogatni a velük szembeni fellépést óriási kockázattal jár. A dokumentum azonban megjegyzi azt is, hogy a követlen veszély fogalmát ki kellene terjeszteni.

Az ügyben egy neve elhallgatását kérő tisztviselő nyilatkozott, aki szerint Obama szerdán határozta el magát, többek között azért, mert korábban megígérte: a Kongresszussal többet konzultál majd a nemzetbiztonságot érintő ügyekben. Pedig korábban még azt is eltitkolta, hogy létezik a dróndokumentum.

Jemenben, 2011 szeptemberében már voltak amerikai áldozatai egy dróntámadásnak. Először Anwar al-Awlaki és Samir Khan, majd egyikük fia halt meg, mindannyian amerikai állampolgárok voltak. Al-Awlaki állítólag magas rangú vezetői posztot töltött be a terrorszervezetben, ezért döntöttek a támadás megindítása mellett.

John Brennant egyébként ma hallgatja meg a szenátus titkosszolgálati bizottsága. Brennan korábban 25 évet töltött el a CIA-nél, majd külpolitikai tanácsadó lett Obama első kampánya alatt, 2010-ben pedig nemzetbiztonsági főtanácsadónak választotta maga mellé az amerikai elnök. Obama 2008-as győzelme idején már felmerült, hogy Brennanből CIA-igazgató lehetne, a jelöltségtől végül ő maga visszakozott, mert kiderült, hogy többé-kevésbé támogatja a Bush-korszak terrorelhárítására jellemző vallatási technikákat.

A CIA jövendőbeli vezetője a Reuters szerint igen kemény kérdésekre számíthat: valószínűleg faggatni fogják a kiszivárgott titkos dokumentumról, és arról is, hogy mit tudott a vízbe fojtásos módszernek nevezett brutális vallatási technikáról, amelyet a titkos CIA-börtönökben alkalmaztak a 2001. szeptember 11-ei támadások után. Brennant a drónokról is faggatják majd, a bizottság számára elérhetővé tett dokumentumok azonban valószínűleg megkönnyítik a dolgát, a bizottság ugyanis jobban megértheti majd a dróntámadások miértjét. Mindennek ellenére nem valószínű, hogy komolyabb kifogást támasztanának Brennan jelölése ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.