A komódban bujkált a drogbáró nagybácsi

Mexikóban elkapták az egyik legkeresettebb drogbárót, a „José bácsi” néven ismert Dionosio Loya Plancartét. Harmincmillió pesós vérdíj volt kitűzve a fejére.

A Michoacán fővárosában, Moreliában bujkáló Plancarte minden jel szerint számított a hívatlan vendégekre, ugyanis éppen rejtekhelyén – a gardróbjába rejtett komódból nyíló veremben – tartózkodott, amikor elkapták. Bár volt nála fegyver, nem tanúsított ellenállást. A mexikói hadsereg kommandója lepte meg kedd hajnalban. Az El Universal szerint azért esett a választás erre az időpontra, mert Plancarte rendkívül veszélyes bűnözőnek számít, a tűzharcot pedig el akarták kerülni. Fegyver nem is dördült, és ahhoz képest, hogy egy hírhedt drogbáróról van szó, testőri minihadsereg helyett a házban egyedül csak őt és egy 16 éves fiút találtak. A kamaszt Plancartéval együtt letartóztatták.

Plancarte a Templomos Lovagok kartell második számú vezetője, az egyik legkeresettebb bűnöző volt mind ez idáig. Fejére 30 millió pesós – közel félmilliárd forintnak megfelelő – vérdíjat tűztek ki. A kartellben csak egy ember áll felette, a „Professzor” becenéven emlegetett operatív főnök, Servando Gómez Martínez.

A Mexikó délnyugati részén található Michoacán állam az utóbbi hetekben igen gyakori szereplője volt a híreknek, a helyiek ugyanis megunták a hatóságok tehetetlenségét, és önvédelmi alakulatokat szerveztek a „lovagok” megfékezésére, akik nemcsak a rivális drogbandák ellen vívták a harcukat, de civileket is folyamatosan zsarolnak és rettegésben tartanak. A milíciák már több mint egy éve alakultak, ám a hadsereg két hete bevonult Tierra Caliente járásba, hogy véget vessen a drogkartell és a helyiek közötti háborúnak, és leszerelje az önvédelmi alakulatokat, annak ellenére, hogy nekik több helyről is sikerült kiűzniük a kartellt. Ezek a milíciák persze nem voltak hajlandók letenni a fegyvert, és össze is csaptak a hadsereggel.

Az ügy azonban ma új fordulatot vett. Úgy tűnik, most már a hatóságok kezdik elismerni az önvédelmi alakulatok munkáját, a szövetségi kormány és a milíciák vezetősége ugyanis megállapodást kötött, amely ideiglenesen legalizálja az önvédelmi egységek működését, némelyüket pedig ezen túl a regionális védelmi erők kötelékébe is felveszik majd.

Plancarte arcképe a belügyminisztérium keddi mexikóvárosi sajtótájékoztatóján. Az önvédelmi alakulatok hatékonyak
A picture of drug kingpin Dionisio Loya Plancarte is seen on a screen during a news conference at the Interior Minister in Mexico City January 27, 2014. Mexico said on Monday it had captured a leader of the Knights Templar, a violent drug cartel that has created a major security problem for President Enrique Pena Nieto. The attorney general's office said security forces arrested Dionisio Loya Plancarte, known as "El Tio" ('The Uncle'), a top member of the Knights Templar, which has clashed with vigilante groups in the western state of Michoacan this year.REUTERS/Tomas Bravo (MEXICO - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW DRUGS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.