A kommunista visszatér

Oskar Lafontaine, a német Baloldal párt volt vezetője rákbetegség miatt lépett le a politika színpadáról tavaly. Visszatérésének sajátjai között sem mindenki örül felhőtlenül.

Visszatérne a német politika élvonalába Oskar Lafontaine – értesült a Spiegel Online. A Baloldali párt korábbi társelnöke 2010-ben rákbetegsége miatt vonult vissza, de most már kész a visszatérésre. Erre a 2013-as parlamenti választásokon kerülhet sor. Lafontaine 1998-ban pártelnökként még a szociáldemokratákat vezette győzelemre, majd rövid ideig a Schröder-kormány pénzügyminisztere volt.  Fél év elteltével lemondott, majd 2005-ben a pártból is kilépett, majd átigazolt az exkommunista Baloldalhoz, amelynek Gregor Gysivel együtt társelnöke volt 2010-ig. 

Visszatérésének hírére nem mindenki reagált örömmel. A Baloldali párt idén választási vereségek sorozatát szenvedte el, a pártot a megosztottság jellemzi. Lafontaine ugyan kitűnő szónok és debattőr, de sokak szerint inkább megújulásra, fiatalokra lenne szükség a szervezet élén, nem pedig a csaknem 70 éves veteránra.

Lafontaine ráadásul „kemény ellenzéki vonalat” vinne a szociáldemokratákkal szemben, miközben a Baloldal egy része abban bízik: a következő választások után egy SPD-Zöld koalícióban harmadikként erőként ők is ott lehetnének.

Oskar Lafontaine. Kemény vonal
Oskar Lafontaine - Nélküle sokkal nehezebb lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.