A kolumbiai hadsereg végzett a FARC egyik parancsnokával

José de Jesus Guzman - mozgalmi nevén Gaitan - a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet és a kormányerők hétvégi összecsapásaiban vesztette életét. Guzman 26 éve harcolt a gerillák soraiban és közeli szövetségese volt a FARC hadműveleti parancsnokának.

Kolumbiai katonák végeztek a latin-amerikai ország szélsőbaloldali gerilláinak egyik parancsnokával, aki korábban foglyok kínzására és Bogotá környéki robbantásokra utasította alárendeltjeit - jelentette be a kormányhadsereg.

A hadsereg helyi idő szerint hétfői tájékoztatása szerint José de Jesus Guzman - mozgalmi nevén Gaitan - a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet és a kormányerők hétvégi összecsapásaiban vesztette életét.

Guzman huszonhat éve harcolt a FARC soraiban, s a közelmúltban azzal bízták meg felettesei, hogy szervezze újjá a gerillahadsereg városi osztagait. Guzman szoros szövetségese volt a FARC hadműveleti parancsnokának, Jorge Bricenónak.

A nyugati félteke legjelentősebb gerillamozgalmát tavaly számos csapás érte, több vezető személyiségét likvidálták. A kormánykatonák tavaly tavasszal megölték a FARC legendás alapítóját és vezérét,  Pedro Antonio Marínt, alias Manuel Marulanda Vélezt. Az egykoron 17  ezer tagot számláló, Kolumbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó  gerillahadsereg létszáma ma 7-10 ezer között mozog, és harcosai visszaszorultak a jelentősebb lakott településektől távoli őserdőkbe és hegyekbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.