A kódfejtés nagyágyúja az NSA élén

A jelenlegi igazgató, Keith Alexander márciusi visszavonulása miatt az amerikai haditengerészet cyber-hadműveleteiért felelős Michael Rogers altengernagyot jelöli Barack Obama elnök az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) élére.

Az 53 éves Rogers ellentengernagy kinevezését a szenátusnak is jóvá kell hagynia. Bár az Edward Snowden által tavaly nyáron kirobbantott lehallgatási botrány miatt Obama felülvizsgálta a titkosszolgálatok tevékenységét, a mostani személyi döntéssel azt mutatja, hogy az USA nemzetbiztonsága szempontjából kulcsszerepet betöltő NSA-t változatlanul katonai irányítás alatt hagyja.

A chicagói születésű Rogers 1981-ben szerzett diplomát az Auburn Egyetemen, majd belépett a haditengerészethez, ahol 1986-ban vezényelték a kódfejtő részleghez. Vezető hírszerzési posztokon szolgált a John F. Kennedy repülőgéphordozó által vezetett haditengerészeti csapásmérő egységben, valamint az Arab-öbölben és a Földközi-tengeren járőrőző, nukleáris tengeralattjárókat is felvonultató flottacsoportokban. 2001-ben nevezték ki a 10. flotta parancsnokává. A 10. flotta nem hajóhad, hanem az amerikai haditengerészet cyberhadviselését irányító parancsnokság, székhelye a marylandi Fort Meade-ben van. A 10. flotta ősét a II. világháborúban hozták létre, akkor hírszerzési-kódfejtési tevékenységével a német tenergalattjárók elleni harcot volt hivatott segíteni.

Az NSA jelenlegi igazgatója, a globális méretű lehallgatási-adathalászati kapacitás megteremtésében múlhatatlan érdemeket szerzett négycsillagos tábornok, Keith Alexander – akit 2003-ban még George W. Bush nevezett ki erre a posztra – a tervek szerint márciusban vonul nyugdíjba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.