Utánpótlásvonalakat keresnek a NATO-nak

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök aláírta pénteken az Egyesült Államok által használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének felmondását. Washington alternatív útvonalakat keres az afganisuztáni NATO-misszió számára, azért is, mert az utóbbi időben egyre több támadás éri a pakisztáni utánpótlásvonalakon áthaladó konvojokat.

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök aláírta pénteken az Egyesült Államok által  használt Manasz légi támaszpont bérleti szerződésének felmondását. Az elnöki aláírás és a hivatalos értesítés után az amerikai erőknek hat hónapon belül kell távozniuk a bázisról, amelynek az  Afganisztánban harcoló amerikai erők ellátásában jutott eddig  jelentős szerep.

A kirgiz parlament csütörtökön szavazta meg a bérlet  felmondásáról szóló törvényt.

Bakijev azután jelentette be a támaszpont bezárásának szándékát, hogy Oroszország több mint kétmilliárd dollárnyi segélyt, illetve  hitelt ígért a hónap elején Kirgizisztánnak. A kormányzó Ak-Dzsol párt által uralt parlamentben fölényesen érvényesült az elnöki  akarat (78 támogató szavazat egy ellenében), de a kirgiz ellenzék bírálja Bakijevet ezért a döntéséért, és azzal vádolja, hogy  kiárusítja az országot Moszkvának. Moszkva és Biskek egyébként  egyaránt tagadja, hogy a megígért orosz segélynek közel lenne  Bakijev döntéséhez.

Ezzel párhuzamosan Tádzsikisztán beleegyezett, hogy átengedi területén a NATO nem katonai szárazföldi és vasúti szállítmányait – közölte egy amerikai katonai parancsnok pénteken a tádzsik televízióban.

„Tádzsikisztán lehetővé tette, hogy a NATO használja vasútvonalait és közútjait arra, hogy nem katonai árukat szállítson Afganisztánba" - mondta Mark Harnitchek ellentengernagy, a szállítási parancsnokság főtisztje. „Megszereztük Üzbegisztán hozzájárulását is a tranzithoz" - fűzte hozzá. Szerinte heti 50-200 konténert szállítanak Üzbegisztánba, s onnan tovább Tádzsikisztánba. „Tádzsikisztán (szerepe) nagyon lényeges, mert ez az ország fekszik legközelebb (afganisztáni) támaszpontjainkhoz" - mondta.

Egy korábbi nyilatkozat szerint a szállítmányokat – többek között építőanyagot, gyógyszereket, vizet – Oroszországon és Kazahsztánon át vasúton juttatják el Üzbegisztánba.

Két hete a közép-ázsiai országban akkreditált amerikai nagykövet közölte, hogy Dusanbe a NATO rendelkezésére bocsátja légterét az Afganisztánba irányuló, nem katonai szállítmányok számára.

A közép-ázsiai országoknak jelentős szerepük van az Afganisztánban harcoló nemzetközi erők utánpótlásának biztosításában.

A NATO és a legnagyobb afganisztáni katonai kontingenssel rendelkező Egyesült Államok próbál alternatív útvonalakat kiépíteni a térségben, mert Kirgizisztán felmondta a manaszi támaszpont bérletét. Az alternatív útvonalak keresését az is szükségessé tette, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a Pakisztánon át vezető utánpótlásvonalakon a konvojok elleni támadások.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.