A királyné megharagudott, nem lett arany lakodalom

Hónapokig pusmogott róla a spanyol bulvársajtó: lesz-e fényes királyi aranylakodalom májusban? Nem lett. Zsófia királynénak ugyanis elege lett férje kalandjaiból.

A spanyol királyi pár egybekelésének 50. évfordulója épp tegnap volt, a királyi ház sajtóosztálya ebből az alkalomból csupán régi fényképekből álló albumokat tett közzé. Nagyszabású, elegáns ünnepségre, ami a manapság nyomott hangulatú spanyolokat felvidíthatta volna, nem került sor. Zsófia királynénak ugyanis elege lett férje kalandjaiból, és nem kíván tovább jó képet vágni a megaláztatásokhoz.

I János Károly és felesége, a görög király lánya (II. Vilmos német császár dédunokája), Zsófia 1962. május 14-én keltek egybe Athénban. Hatalmas, igazi dinasztikus esküvő volt, 137 királyi és hercegi meghívottal. Tartottak egy katolikus és egy ortodox szertartást is, hogy mindkét királyi család elégedett legyen. Később jöttek a gyerekek, a férj pedig  -Franco tábornok kiszemeltjeként  – 1975-ben a spanyol trónra lépett. A spanyolok sokáig büszkék voltak visszaszerzett királyságukra, ami egyben a demokrácia visszatértét is jelezte (Franco alatt „felfüggesztették” a monarchiát)

Ám János Károly igencsak szabados életet élt. Mesélték róla, hogy ifjabb korábban motorkerékpárral rendszeresen megszökött a testőrei elől. Szinte nyílt titok volt, hogy igencsak kedvelte a nőket. Zsófia királyné eközben nevelte a gyerekeket és példásan ellátta a spanyol udvarban rábízott feladatokat. Mióta 1976-ban in flagranti érte férjét, aki egy vadászkirándulás ürügyén a Toledo melletti hegyekben időzött akkori szeretőjével, Zsófia igyekezett nem tudomást venni ezekről a kalandokról.

A pohár aztán lassanként betelt. Az utolsó cseppet a király néhány héttel ezelőtti botswanai kiruccanása jelentette, amikor egy szerencsétlen lépés következtében eltörte a csípőcsontját. Zsófia ekkor éppen Athénban tartózkodott, rokonait látogatta meg. A spanyol sajtó nem győzte hangsúlyozni, hogy a királyné nem is sietett vissza férje betegágyához, először három nap múlva jelent csak meg a kórházban – mindössze 15 percre. Kiderült az is, hogy a király nem egyedül utazott az botswanai elefántvadászatra, hanem vele tartott „régi barátnője”, a 47 éves német hercegnő, Corinna zu Sayn-Wittgenstein is. A királyoknak és multimilliomosoknak exkluzív vadászutazásokat, szafarikat szervező Wittgenstein kisasszony Madridban sem lakik messze a király rezidenciájától, és gyakran feltűnik János Károly kíséretében: 2006-ban Zsófia királyné is összefutott bele egy szaúd-arábiai hivatalos látogatáson. Férje csak mint „stratégia tanácsadóját” mutatta be őt a feleségének.

Mit tehet ilyenkor egy királyné? Ebben a beosztásban panaszkodni nem szokás, de megvannak a maga módszerei, hogy jelezze: valami nem stimmel. Szembetűnően visszahúzódik a nyilvánosságtól, és olykor szembemegy a „királyi utasításokkal”: nem tagadja ki a gyanús pénzügyei miatt a királyi házra rossz fényt vető vejét, hanem demonstratívan elmegy, és meglátogatja a családot.  És csak akkor mutatkozik a férje oldalán, ha nagyon muszáj.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.