A királyi vő mindent tagad

Rossz idők járnak a spanyol királyi házra: szombaton Palma de Mallorcán gyanúsítottként kihallgatták Inaki Urdangarínt, a király vejét, akit közpénzek elsikkasztásával vádolnak. De ezúttal nemcsak neki kellett válaszolnia a kérdésekre, hanem felesége, Cristina hercegnő titkárának is.

Egy évvel a nyomozás megkezdése után úgy tűnik, hogy a visszaélésekben nemcsak Urdangarín, hanem maga a királyi család is "sáros" - legalábbis annyiban, hogy tudtak arról, mi folyik Urdangarín Noós alapítványánál. Az egykori kézilabda olimpikon ellen - aki a király kedvenc vejének számított évekig - a vád az, hogy a nonprofit alapítvány vezetőjeként sportrendezvényekre adott közpénzekből hatmillió eurót elsikkasztott. A pénz aztán különféle offshore bankszámlákon landolt. A múlt héten az El País arról írt, hogy Udangarín üzlettársa I. János Károly bizalmas barátnőjével, Corinna Sayn-Wittgenstein hercegnővel levelezett, aki tanácsokat adott neki, hogy miképp lehet - a családi kapcsolatokra hivatkozva - minél több pénzt kérni bizonyos alapítványok vezetéséért.

A spanyol közvéleményt - és az igazságszolgáltatást  is -  leginkább az izgatja, vajon mennyit tudott Urdangarín üzleti ügyeiről a spanyol király? Valamit sejtett, mert néhány éve Washington ba „száműzte” a herceget és családját: hivatalosan a Telefónica spanyol távközlési vállalat nemzetközi tanácsadója volt, de a spanyol sajtó szerint valószínűbb, hogy a királyi ház így akarta megelőzni a botrányt.

A közvéleménykutatások szerint egyre többen gondolják úgy, hogy a botrányok sújtotta monarchiát csak az mentheti meg, ha I. János Károly - a tavalyi botrányos afrikai elefántvadászata majd csípőtörése után - átadná a koronát fiának, Fülöp trónörökösnek. A holland királynő egy hónappal ezelőtti lemondása példát is mutatott, hogyan lehet ezt csinálni.

Spanyolországban a hétvégén emlékeztek meg az 1981. február 23-i katonai puccsról is, amely az egyetlen komoly kihívás volt a demokratikus átmenet alatt. (Tejero ezredes emlékezetes fellépése a parlamentben azóta már legendás: a lövöldöző katonatiszt elől minden képviselő a padok alá bújt, három kivétellel. Santiago Carrillo, a kommunisták vezére, Manuel Mellado védelmi miniszter és Adolfo Suárez kormányfő a helyükön maradtak. Az akkor 43 éves uralkodó néhány órával később elmondott televíziós beszédében kiállt a demokrácia mellett. Ezzel azok bizalmát is megnyerte, akiknek korábban fenntartásaik voltak a monarchiával kapcsolatban.) Ám a mostani február 23-a a baloldali tüntetésektől volt hangos: tízezrek tiltakoztak a madridi parlament előtt a megszorítások és a politikusok korrupciós ügyei miatt. „A ti borítékaitok, a mi megszorításaink”, skandálták a felháborodott emberek, akik párhuzamot vontak a 32 évvel ezelőtt puccs és a mostani helyzet előtt. Akkor a francóistáktól rettegtünk, most pedig a bankok hatalmától: mindkettő egyfajta puccs a demokrácia ellen - mondták az El País-nak a résztvevők, akik között orvosok, tanárok, diákok és nyugdíjasok is voltak szép számmal. Mariano Rajoy konzervatív  miniszterelnöknek pedig azt üzenték: kövesse XVI. Benedek pápa példáját, a királyi családnak pedig azt: ha ez így megy tovább, lesz még republikánus Spanyolország. 

Inaki Urdangarin gyermekei körében. Sokan azt mondják, hogy a monarchiát csak a lemondás mentheti meg
Spain's Queen Sofia (L), her grandson Juan, his father Inaki Urdangarin (2nd R) and her oldest grandson Felipe Juan Froilan (R) sit aboard "Somni" yacht as they watch the start of the first day of the 30th Copa del Rey yacht race in Palma de Mallorca August 1, 2011. REUTERS/Enrique Calvo (SPAIN - Tags: SPORT YACHTING ROYALS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.