A királyi alkotmányreform csak mérsékelt parlamentarizmust hozna Marokkóban

A marokkói alkotmányreform hívei és ellenzői egyaránt elégedettek a vasárnapi tömegfelvonulások üzenetével - a népes megmozdulások békésen zajlottak le, a tüntetők és az ellentüntetők sehol sem csaptak össze sem egymással, sem a rendfenntartókkal.

A királyi reformok támogatói a legutóbbi rendezvényeken, öt nappal a tervezett referendum előtt, már többen voltak, mint az ellenzők.

VI. Mohamed a februári ellenzéki tüntetések hatására döntött úgy, hogy politikai reformokat vezet be az országban, amelyeket most pénteken népszavazáson kíván elfogadtatni.  Februárban az ellenzék azt követelte, hogy Marokkó alakuljon át parlamentáris monarchiává. VI. Mohamed beleegyezne ugyan, hogy a parlament és a kormány az eddiginél szélesebb  jogköröket kapjon, ám az uralkodó ezután is meg kívánja őrizni ellenőrzését a hadsereg, a biztonsági erők és az egyházi ügyek felett.

VI. Mohamed tervezetét az „arab tavasz” marokkói követői csalódással fogadták és a népszavazás bojkottjára szólítottak fel. A bojkott hívei most vasárnap több nagyvárosban is felvonultak - a legnagyobb ellenzéki megmozdulás Casablancában volt, ahol a 7 ezres tömeg az „oktrojált alkotmány” elvetését és egy „valódi parlamentáris monarchia” megteremtését követelte. A bojkott hívei helyi elemzők szerint kisebbségben vannak az országban. Három kisebb baloldali párt és egy iszlamista mozgalom  áll ki emellett.

Az elmúlt napokban erőteljes médiakampány bontakozott ki a királyi reformok támogatására és a  jelek szerint ez  az „igen” szavazatok várhatóan nagy számában is meg fog mutatkozni pénteken. A hivatalos tájékoztatási csatornákat már elöntötték a népszavazási részvételre buzdító felhívások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.