A király, aki bocsánatot kért népétől

Példátlan lépésre szánta el magát I. János Károly: bocsánatot kért népétől, és megfogadta, soha nem követ el többé ilyen hibát.

A 74 éves uralkodó a hétvégén Botswanában elefántokra vadászott, de a táborban baleset érte, és eltörte a csípőjét. Visszaszállították Madridba, ahol megműtötték: csak ezek után került nyilvánosságra, hogy a mélyülő spanyol gazdasági válság közepette az uralkodó „luxusnyaralásra” utazott. Hab a tortán, hogy a király a Természetvédelmi Világalap spanyolországi tiszteletbeli elnöke - az elefántvadászat nem feltétlenül fér össze ezzel a tisztségével. A környezetvédők máris a lemondását követelték.

Bár az uralkodó biztosította a spanyol társadalmat arról, hogy nem állami pénzből finanszírozta az utat, utóbb kiderült, hogy a helyzet  talán még ennél is rosszabb: egy Spanyolországban élő szaúdi vállalkozó fizette a költségeit.

A politika és a közvélemény részéről hatalmas nyomás nehezedett a királyra, egyes szocialista képviselők azt is szorgalmazták, hogy mondjon le, adja át a trónt fiának, Fülöp hercegnek. A királyi család a példátlan támadásokat látva villámgyorsan összezárt, és megtanácskozta, hogy mi a teendő: I. János Károly állítólag már hétfőn döntött arról, hogy amikor elengedik a kórházból, akkor a sajtó elé áll, és személyesen kér elnézést a viselkedéséért.

I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné voksol 2005-ben. Lemondás helyett bocsánatkéréssel engesztelne
I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné leadja voksát az uniós alapszerzõdésrõl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.