A kínaiak és a britek együttműködnek a nukleáris szektorban

Nagy-Britannia megnyitja nukleáris energia szektorát a kínai befektetők előtt, ugyanakkor azt reméli, hogy Kína az újabb atomerőművei építésekor szintén számol majd a brit cégekkel. A kínai befektetők elsőbbségi vízumot kaphatnak.

Nagy-Britannia megnyitja nukleáris energia szektorát a kínai befektetők előtt, ugyanakkor azt reméli, hogy Kína az újabb atomerőművei építésekor szintén számol majd a brit cégekkel. George Osborne brit pénzügyminiszter csütörtökön a dél-kínai Taishanban keresett fel egy erőművet, ahol bejelentette, hogy a két fél egyetértési memorandumot írt alá a nukleáris együttműködésről.

A The Guardian szerint a megállapodás segíthet, hogy a Rolls-Royce, az International Nuclear Services és más brit vállalatok jelentős megrendeléseket nyerhessenek el Kína sok milliárd dolláros nukleáris fejlesztési programjától. A londoni kormány ugyanakkor a napokban jelezte, hogy küszöbön áll a megállapodás a francia EDF céggel Nagy-Britannia tervezett új atomerőművéről, amely az első lenne 1995 óta. A feltételezések szerint a beruházásban már részt kaphatna a kínai energetikai cég, a CGNPG is. 

A mostani bejelentés alighanem a brit közvélemény megnyugtatását is szolgálja, ugyanis a szakértők szerint az idei télen zavarok jelentkezhetnek az energiaellátásban. Ráadásul éppen csütörtökön jelentett be a British Gas jelentős áremelést: november végétől 8,4 százalékkal nő a háztartási földgáz ára.

Osborne pénzügyminiszter mellett Boris Jonhson, London polgármestere is kínai befektetések ügyében házalt az elmúlt napokban Kínában. Láthatóan szeretnék azt a időkiesést pótolni, amit a viszony „lefagyása” okozott, miután David Cameron kormányfő tavaly találkozott a dalai lámával. Peking idén tavasszal udvariasan visszautasította a miniszterelnök látogatási kísérletét.

Osborne vizitjén kikerülte a választ olyan kérdésekre, amelyek az emberi jogok kínai helyzetére vonatkoztak. Ugyanakkor rendre azt ismételgette, hogy a kölcsönös beruházások mindkét félnek előnyösek, mert lendületet adnak a gazdaságnak, s növelik a foglalkoztatást. London készségét az is jelzi, hogy a mostani látogatásra időzítve jelentették be: elsőbbségi vízumot kaphatnak kínai befektetők, s leegyszerűsítik a kínai bankok fióklétesítésének feltételeit is Nagy-Britanniában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.