A kínai kormányfő politikai reformot akar

A politikai reform és a közvetlen választások kiterjesztése elodázhatatlan feladat és megkerülhetetlen tendencia Kínában – hangoztatta egyebek mellett a kínai miniszterelnök a parlament éves ülésszakát lezáró sajtóértekezletén szerdán.

Kínának nemcsak gazdasági reformra van szüksége, de politikai strukturális reformra is, különösen a párt és a kormány irányítórendszerében – állapította meg Ven Csia-pao (Wen Jiabao).

Kína a reformok időszakában kritikus szakaszhoz jutott, ami azt jelenti, hogy sikeres politikai reform nélkül lehetetlenné válik a gazdasági reform teljes bevezetése, s az eddigi eredmények is veszélybe kerülhetnek – húzta alá a kormányfő.

A reformnak előre kell haladnia, nem állhat meg, mert akkor abból már nem vezet ki út – állapította meg a legfelsőbb kínai vezetésben reformerként számon tartott Ven, aki a változtatások szükségességét az elmúlt években is gyakran hangsúlyozta. Erre háromórás tájékoztatóján ő maga is utalt.

Mint mondta, hosszú ideje tartó elkötelezettsége a politikai reformok iránt komoly felelősségérzetből fakad. Megjegyezte: minden felelős párttagnak és a kormányzati vezetőnek be kell látnia, hogy a reform folytatása "sürgős feladat" az ország számára.

A gazdaság fejlődésével megjelennek olyan gondok, mint a jövedelmek közötti növekvő különbségek, a hitelesség hiánya és a korrupció. Ezek megoldásához egyaránt szükség van a gazdasági és a párt, illetve az ország vezetését érintő strukturális politikai reformokra – hangoztatta a miniszterelnök.

Arra is kitért, hogy az effajta reformokhoz az 1,3 milliárd lakosú Kínában figyelembe kell venni az ország nemzeti sajátosságait, a "szocialista demokrácia fejlesztését" pedig lépésről lépésre kell végrehajtani.

Az Országos Népi Gyűlés éves ülésszakát követő hagyományos kormányfői sajtóértekezletet utolsó alkalommal tartó Ven egy év múlva leköszön posztjáról. Ugyanakkor biztosította hallgatóit, hogy a hátralevő időszakban is teljes erejével küzdeni fog a kínai reform és nyitás továbbfejlesztéséért, s az aktuális nehéz feladatokat sem kívánja a következő kormányra hagyni.

Mint mondta, azt is tudja, hogy az emberek nem igazán arra kíváncsiak, hogy mi a célja és mik az elképzelései, hanem arra, hogy az erőfeszítései mennyire eredményesek.

A miniszterelnök a The Washington Post című amerikai lap tudósítójának – a közvetlen választások perspektíváját firtató – kérdésére leszögezte, a falvakban bevezetett közvetlen választások rendjét, az ott élők ehhez való jogát a jövőben is biztosítják.

Amennyiben a falvakban a falubizottságok közvetlen választásának gyakorlata sikeres, az azt jelenti, hogy a rendszer a járások és a megyék szintjén is életképes lehet – mondta Ven, aki szerint az embereket a megkezdett út folytatására kell ösztönözni. A kínai demokrácia trendjét semmilyen erővel nem lehet megállítani – tette hozzá.

A társadalmi egyenlőség és igazságosság terén mutatkozó hiányosságokra utalva a miniszterelnök további lankadatlan munkát ígért a hátralevő egy évében, s megállapította: a kormány a kínai alkotmányba követelményként már beépítette az emberi jogok tiszteletben tartását és védelmét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.