A kínai hadiflotta készen áll a háborúra

A kínai elnök, Hu Csintao szerint fel kell gyorsítani a kínai haditengerészet fejlesztéseit, és készülni kell a háborúra. Katonai felsővezetőknek azt mondta, „ki kéne terjeszteniük a hadviselésre való felkészülést”.

Hu egy katonai tisztviselőkkel folytatott találkozón beszélt erről, ahol kijelentette: a haditengerészetnek határozott módon fel kéne gyorsítania modernizációját és átalakítását. A hadviselésre, háborúra kész kifejezést a hivatalos média használta először, más fordítások szerint csak katonai csatáról vagy katonai vitáról volt szó a találkozón.

Kínai tengeralattjáró egy katonai parádén Qingdaoban, Shandong tartományban
A Chinese Navy submarine takes part in an international fleet review to celebrate the 60th anniversary of the founding of the People's Liberation Army Navy in Qingdao, Shandong province in this April 23, 2009 file photo. China will beef up its military budget by 12.7 percent this year, the government said on March 4, 2011, a return to double-digit spending increases that will stir regional unease. REUTERS/Guang Niu/Pool/Files (CHINA POLITICS MILITARY)

Kína egyébként több országgal is területi vitát folytat a Dél-kínai-tenger miatt, és növekszik a nyomás az USA-val fenntartott kapcsolatán is. Az amerikaiak épp ezért megerősítették jelenlétüket a térségben, írja a BBC.

A bejelentésre az amerikaiak úgy reagáltak: Kínának joga van megvédenie magát. – Senki ne keressen itt veszekedést – mondta a Pentagon szóvivője, John Kirby admirális. Elemzők szerint a bejelentést egyébként az motiválta, hogy ezzel üzenjenek az USA-nak és a dél-kínai-tengeri vitában érintett államoknak. A Fülöp-szigetek és Vietnam már többször is megvádolta Kínát, hogy agressziót alkalmaz a régióban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.