A kétszázezer politikai fogoly országa

Észak-Koreában csaknem kétszázezer politikai elítéltet tartanak fogva hatalmas fogolytáborokban, amely lakóit szinte már rabszolgasorban tartják, és gyakran kínozzák - jelentette az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Az AI kedden nyilvánosságra hozott jelentésében műholdas felvételeket mutatott be hat ilyen fogolytáborról. Ha összehasonlítjuk őket a 2001-ben készült fotókkal, látszik, hogy azóta jelentősen nőtt ezeknek a táboroknak a kiterjedése.

A szervezet számos olyan emberrel felvette a kapcsolatot, akik korábban ilyen helyeken raboskodtak vagy voltak börtönfoglárok.

A Jodok nevű fogolytábor egyik volt lakója azt mondta, hogy szinte rabszolgasorban tartották, gyakran megkínozták, kegyetlenül és embertelenül bántak vele, s megalázták. A tábor összes foglya látott nyilvános kivégzéseket - mondta.

Az AI jelentése szerint a fogolytáborokban súlyos az élelmiszerhiány. A szervezet számos olyan esetről szerzett tudomást, amikor a foglyok patkányokat vagy állatok ürülékéből kiszedett magokat ettek, hogy ne haljanak éhen. A Jodok egyik foglya azt mondta, hogy a létesítmény lakóinak csaknem 40 százaléka halt meg alultápláltság következtében két év leforgása alatt, 1999 és 2001 között.

Egy fogoly, aki 2000-tól 2003-ig raboskodott Jodokban, azt mondta, hogy a fegyenceket hajnali négy órától este nyolcig dolgoztatják, s eközben kétszer kapnak enni zabkását. A munka után este kilenc órától tizenegyig ideológiai oktatáson vesznek részt, s aki nem képes megjegyezni tíz etikai kódexet, nem fekhet le aludni.

Az AI szerint a szabályszegő foglyokat legalább egy hétre egy kocka alakú "kínzócellába" dugják, ahol sem állni, sem feküdni nem lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.