A katalánok saját hatáskörben intéznék el a függetlenséget

A katalán törvényhozás határozatban kéri a spanyol parlamentet, hogy tegye lehetővé az autonóm tartomány függetlenségéről szóló népszavazás kiírását. Akik a népszavazás ellen vannak, azok nem értik a demokráciát – érvelnek.

A határozatot csütörtökön  nagy fölénnyel (87 igen, 43 nem és 3 tartózkodás mellett) fogadták el a katalán parlamentben. A szavazás szenzációja, hogy három szocialista párti képviselő is a függetlenségpártiakkal voksolt, amivel megdőlt a feltevés, hogy a központi pártok, a konzervatív Néppárt (PP) és a szocialisták (PSOE) legalább ebben az ügyben egymás szövetségesei.

A katalán függetlenség mögött álló kormánypárt, a CiU képviselői azt hangoztatták, hogy most nem a függetlenségről szavaznak, hanem arról, hogy milyen formában dönthetnének erről a katalánok. Akik a népszavazás ellen vannak, azok nem értik a demokráciát – érvelnek. Az El País szerint a CiU arra játszik, hogy a madridi kormány nemet mond a népszavazásra, és így az ingadozó katalánokat is meggyőzheti arról, hogy a spanyolokkal végképp nem lehet megegyezni.  

Artur Mas katalán kormányfő már bejelentette, hogy november 9-én tartják a szavazást a katalán függetlenségről, de Madrid szerint a spanyol alkotmány erre nem ad lehetőséget. Ezért próbálkoznak a katalánok most azzal, hogy a referendumot „saját hatáskörben” mégis megtarthassák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.