A karnevál ellenére is folytatódtak a tüntetések Venezuelában

Nicolás Maduro számításai ellenére a karneváli szezonban is rendületlenül folytatódtak a tüntetések Venezuelában.

Sok venezuelai utazott a hétvégén a tengerpartra, hogy ott töltsék a karneváli időszakot, ám a lassan három hete tüntető tömegek nem pihentek most sem. A Reuters hírügynökség híradása szerint vasárnap ezrek vonultak utcára, követelve az elnök lemondását.

An anti-government protester, with a camera strapped to his forehead, stands during a rally in Caracas March 2, 2014. While many Venezuelans went to the beach to enjoy the Carnival holiday, thousands of anti-government demonstrators marched in the ca
An anti-government protester, with a camera strapped to his forehead, stands during a rally in Caracas March 2, 2014. While many Venezuelans went to the beach to enjoy the Carnival holiday, thousands of anti-government demonstrators marched in the capital on Sunday, trying to keep up the momentum from weeks of protests demanding President Nicolas Maduro resign. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)

Az egyébként pár napos – munkaszüneti napokkal járó – karnevált a tüntetők szerint Maduro azért toldotta meg két nappal, hogy így próbálja meg lecsillapítani a kedélyeket. A kormány részéről többen is arra biztatták az embereket, hogy függesszék fel a tüntetéseket, és fáradalmaikat pihenjék ki a tengerparton. A Reuters szerint az állami televízió is a tengerparton mosolygó vakációzókról készült felvételekkel töltötte meg adásait.

„Nincs mit ünnepelnünk a tengerparton” – nyilatkozta Carlos Torres a hírügynökségnek. „Ha elutaznánk, az csak a kormány verzióját erősítené, miszerint nincs itt semmi probléma.”

Az első demonstrációkat a nyugati Táchira és Merida államokban tartották, miután egy diáklányt elmondása szerint megpróbáltak megerőszakolni. A diákok ezt követően a híresen rossz közbiztonság miatt vonultak utcára, de később többen – köztük az ellenzék – is csatlakoztak a tüntetőkhöz, akik most már az áruhiány, az infláció és a bűnözés miatt is az utcán vannak, és Maduro lemondását sem vennék rossz néven.

A fővárosban, Caracasban február 12-én tartották az első demonstrációt, amely azóta is szüntelenül tart, ráadásul országos méreteket öltött. A tüntetéshullámnak eddig hivatalos források szerint legalább 17 halottja van, de maga Maduro szerint is legalább 50 halálos áldozatról lehet beszélni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.