A kapitányt okolják a Bounty pusztulásáért

A tavalyelőtti Sandy hurrikán alatt kifutó vitorláshajón ketten haltak neg.

A kapitány a felelős azért, hogy a Bounty elnevezésű vitorlás hajó elsüllyedt a Sandy hurrikán következtében, és emiatt ketten életüket vesztették - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB).

Az NTSB szerint Robin Walbridge kapitány meggondolatlan döntést hozott, amikor 2012 októberében Észak-Karolinából annak ellenére is kifutott az Atlanti-óceánra a Bountyval, hogy a hurrikán haladási irányát idejében előre jelezték. A hajó az oldalára borult és a 16 tagú személyzet a viharos tengerbe zuhant.

A hullámok magassága akkorra már elérte a 10 métert, a szél sebessége pedig az óránkénti 160 kilométert. A vizsgálat megállapította, hogy a hajó korhadt volt és a víz beszivárgott, de a kapitány a közelgő vihar ellenére sem győződött meg arról, hogy üzemképesek voltak-e a szivattyúi.

A halottnak nyilvánított, 63 éves Walbridge holttestét azóta sem találták meg, és a parti őrség tagjai hiába próbálkoztak egy, a hullámokból kimentett 42 éves nő újraélesztésével. A nő családja keresetet nyújtott be a hajó tulajdonosa, az HMS Bounty Organization ellen, a felek jelenleg a peren kívüli megállapodás lehetőségéről tárgyalnak.

A parti őrség később hozza majd nyilvánosságra saját vizsgálatának eredményét. A személyzet 14 életben maradt tagja egyébként nem okolta a kapitányt a történtek miatt.

A Bounty, amely Walbridge parancsnoksága alatt több jelentős tengeri vihart is átvészelt már, a világ talán leghíresebb, az eredeti tervek alapján megépített hajómásolata volt. A vitorlást a hollywoodi filmesek igénybe vették A Karib-tenger kalózai című amerikai kalandfilmsorozat forgatásakor.

A kiképzésre is használt Bounty az amerikai kikötők vándorló turistalátványossága volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.