A káoszba süllyedt Szomáliának nincs sem elnöke, sem kormányfője

Bejelentette lemondását szerdán Baidoában Mohammúd Mohammed Guled, a nyolc napja kinevezett szomáliai ideiglenes miniszterelnök. Ennek nyomán Abdullahi Juszuf államfő várhatóan ugyancsak távozik posztjáról, s szóvivője szerint ezt szombaton jelenti be.

Guleg kormányfő azzal indokolta döntését, hogy nem akar a szomáliai belső párbeszéd akadálya lenni. Közölte a sajtóval, hogy lemondólevelét elküldte az államfőnek. Abdullahi Juszuf szomáliai elnök december 16-án nevezte ki Guledet ideiglenes miniszterelnökké, miután leváltotta elődjét, Núr Haszan Huszeint, arra hivatkozva, hogy a kormányfőnek nem sikerült biztonságot teremtenie a káosz uralta kelet-afrikai országban.

Az ellenzék tiltakozott Guled kinevezése ellen, mert törvénytelennek ítéli az előző kormányfő leváltását. Az elnöknek elvileg nincs joga leváltani a kormányfőt a parlament jóváhagyása nélkül. A szomáliai elnök és az előző kormányfő közötti viszály megbénította az átmeneti hatalmi szervek működését Szomáliában, miközben az iszlamista felkelők teret nyernek, a megbékélési folyamat pedig egy helyben topog.

Guled lemondását követően az államfő szóvivője szerdán bejelentette, hogy Abdullahi Juszuf "már megírta lemondását, és azt várhatóan szombaton fogja bejelenteni". A szóvivő egyelőre nem kívánta indokolni az államfő lemondását, mivel szerinte Juszuf ezt maga fogja megtenni távozása bejelentésekor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.