A kábítószer elleni harc az AÁSZ tanácskozásán

Az Amerikai Államok Szervezetének a guatemalai Antiguában zajló közgyűlésén szerdán a kábítószer-csempészettel szembeni stratégia volt a fő téma.

A külügyminiszteri szintű egyeztetésen nem alakult ki teljes egyetértés. Egyes országok az Egyesült Államokkal egyetértve a drogháború folytatása mellett álltak ki, míg mások a könnyű drogok fogyasztásának engedélyezésétől, vagy legalábbis büntetése megszüntetésétől remélnek előrelépést elérni.

John Kerry amerikai külügyminiszter igyekezett békülékeny hangnemet megütni. Így kijelentette, az Egyesült Államok nem vindikálja magának a jogot, hogy a drog feletti ellenőrzésnek az egyedüli, avagy a legjobb módját képviselné. „Nincsenek sem egyszerű megoldások, sem egyforma megoldások” – mondta, ám hozzátette, hogy a kábítószer-csempészet elleni harcnak átfogó politikának kell lennie, amelynek során nem lehet lemondani a rendőri eszközökről. Argentína és Mexikó a felszólalásokkor azt hangsúlyozta, hogy egyaránt számításba kell venni mind a termelő, mind a drog tranzitútvonalán érintett, miként a fogyasztó országok felelősségét. Uruguay pedig megismételte, hogy Washington és Colorado államokhoz hasonlóan a marihuana fogyasztásának legalizálását tervezi.

A közgyűlés alkalmával külön találkozóra került sor John Kerry amerikai és Elías Jaua venezuelai külügyminiszter között. Hosszú évek óta ez volt az első ilyen magas szintű megbeszélés a két ország között. Az USA és Venezuela között különösen azóta feszült a viszony, hogy Washington 2002-ben elismerte az Hugo Chávez elnöksége elleni, 48 óráig tartó puccs vezetőit. A 40 perces megbeszélésen egyetértettek a kapcsolatok javításában, így nagykövetek mielőbbi kölcsönös kinevezésében. 2010-ben először Venezuela, majd válaszként az Egyesült Államok is kiutasította a másik ország nagykövetét. A megbeszélés a venezuelai fél kérésére történt, s Caracas gesztusként néhány órával a találkozót megelőzően szabadon engedte az áprilisban erőszakos cselekeményekre való lázítás címén őrizetbe vett Timothy Hallet Tracy amerikai dokumentumfilmest. Kerry nyilatkozva a sajtónak, köszönetet mondott a filmes elengedéséért. A Chávez márciusi halála miatt szükségessé vált április 14-i venezuelai választásokkor került képbe Timothy Hallet Tracy. Azzal vádolták meg, hogy lázította a választási eredményt megkérdőjelező ellenzéki fiatalokat.

Elías Jaua a Telesur televíziónak azt nyilatkozta, hogy az amerikai külügyminiszterrel áttekintették azokat az indidenseket, amelyek eddig akadályozták Washington és Caracas viszonyának normalizálását. Megállapodtak egy bizottság felállításában, amely áttekinti majd a megoldásra váró kérdéseket, s tesz erről javaslatot Barack Obama, illetve Nicolás Maduro elnököknek. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.