A jogellenesen szerzett bizonyíték is felhasználható Németországban

Példaértékű határozatot hozott kedden a német alkotmánybíróság. Eszerint a terhelő bizonyíték egy gyanúsított ellen akkor is felhasználható, ha arra a hatóságok jogellenes házkutatás során tettek szert. A határozat értelmében a bizonyíték értékelésének - illetve felhasználásának - tilalma csakis akkor jöhet szóba, ha a hivatalos hatóságok az adott ügy felderítése során különösen súlyos jogsértést követtek el.

Az alkotmánybíróság azt követően ült össze a kérdés megtárgyalására, hogy egy kábítószer-birtoklásért elítélt müncheni férfi panaszt tett a karlsruhei testületnél. Egy jogellenes házkutatás során ugyanis a rendőrség a lakásában fél kiló hasisra bukkant.

Házkutatás egy németországi házban
Policemen walk out of a house in Cologne August 22, 2006. Police raided an apartment in the western German city overnight in their search for the second suspected Lebanese planner of failed bomb attacks at two German train stations last month. Local media reports cited unnamed security officials as saying the apartment was empty when the police arrived. REUTERS/Ina Fassbender (GERMANY)

A szóban forgó müncheni férfi évekkel ezelőtt teljesen más bűncselekmény elkövetésének gyanújával került a hatóságok látókörébe. Az akkor tartott házkutatást az alkotmánybíróság 2005-ben a csekélynek minősített bűncselekmény gyanújához képest "aránytalannak" nevezte. Ennek ellenére a férfit egy bíróság próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte, mivel a házkutatás során lakásában "véletlenül" kábítószert találtak.

A férfi panaszával kapcsolatban a karlsruhei  bírói testület most úgy foglalt állást: az igazság feltárása a büntetőjog legfontosabb alapelvei közé tartozik. Ebből kiindulva a jogellenes vizsgálati intézkedések során nyert bizonyítékok  felhasználása  egy per során csakis kivételes esetben tagadható meg. Egy adott bizonyíték értékelésének tilalma ezért csak jogilag rendkívül indokolt esetben jöhet szóba - fogalmazott határozatában az alkotmánybíróság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.