A jobbközép nyert Észtországban

A várakozásoknak megfelelően az Andrus Ansip miniszterelnök vezette konzervatív-liberáluis koalíció nyert az Észtországban vasárnap rendezett választásokon. Minden hetedik szavazó az interneten voksolt.

Az előzetes adatok szerint a 2005 óta hivatalban lévő Ansip  liberális reformpártja (Észt Reformpárt) 33 mandátumot, míg kormánykoalíciós partnere, a konzervatív Pro Patria-Res Publica Szövetség 23 képviselői helyet szerzett a 101 fős észt törvényhozásban, a riigikoguban. Ez hat hellyel több, mint amennyit a koalíció a legutóbbi választásokon szerzett.

Az ellenzéki szociáldemokraták a vasárnapi voksolás eredményeként kilenccel növelték mandátumaik számát, így a jövőben 19 képviselővel lehetnek jelen a parlamentben, míg a legfőbb ellenzéki formáció, az Észt Centrumpárt 26 helyet foglalhat el a tallinni parlamentben.

A vasárnapi parlamenti választásokon a 913 ezer szavazásra jogosult 63 százaléka vett részt, s közülük minden hetedik - Európában egyedülálló módon - interneten keresztül adta le voksát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.