A Jobbik miatt elszállíttatnák Rákóczi földi maradványait Kassáról

Az állítólagos magyarországi provokációk miatt elszállíttatná II. Rákóczi Ferenc földi maradványait a kassai dóm altemplomából Vojtech Tkác nyugalmazott szlovák érsek – tudósít pénteki számában az Új Szó.

Vrabec Máriának, a pozsonyi magyar napilap munkatársának az egyházi személyiség elmondta: naponta látja, mit művelnek a Szent Erzsébet-székesegyházban a magyar turisták, aminek véget kell vetni. A nacionalista demonstrációknak nincs helyük a templomban – háborgott az érsek.

Aki az elmúlt év végén bemutatott miséjén elhangzott homíliájában többek között nagy megdöbbenést keltve, így vélekedett: „Felhívom az egyházi és politikai intézményeket, hogy kezdjenek tárgyalásokat II. Rákóczi Ferenc és hozzátartozói földi maradványainak Magyarországra szállításáról. Mi, hívők és szlovákok szívesen átadjuk nektek, magyaroknak, és ti fogadjátok tárt karokkal. Így véget vetünk a jelenlegi nyugtalan helyzetnek, és jó barátok, szomszédok leszünk. Ámen” – idézte egyetértően szavait a Slovenské národne noviny nacionalista újság.

Értesüléseink szerint a nyugalmazott érseket leginkább az a népes csoport háborította fel, amely tavaly késő ősszel, a Jobbik bonyhádi szervezete és Morvai Krisztina szponzorálásával érkezett Kassára, Árpád-sávos zászlókkal. Az altemplomban a szlovák rendőrök beszámolója szerint nacionalista dalokat énekeltek, és engedély nélkül helyezték el a Nagy-Magyarország térképét ábrázoló talapzatot. Incidensre végül nem került sor. Az Új Szó emlékeztet arra is, hogy évekkel ezelőtt Vladimír Meciar regnálása idején a pozsonyi kulturális tárca olyan ajánlatot akart tenni Budapestnek, amely szerint Magyarországra szállítanák II. Rákóczi Ferenc és a késmárki evangélikus templomban eltemetett Thököly Imre földi maradványait. Cserébe főleg a dualizmus idején a mai Szlovákia területéről Budapestre és Esztergomba jutott műemlékeket kérték volna. Az ötletet akkora felháborodás fogadta, hogy rövidesen elvetették.

Jaroslav Fabian, a kassai érsekség szóvivője magánvéleménynek és alaptalannak minősítette Alojz Tkác megnyilvánulását. Bernard Bober jelenlegi érsek mindössze arról tárgyalt a kassai magyar főkonzullal, hogy miként előzhetnék meg a tavalyihoz hasonló, feszültségkeltő megnyilvánulásokat. „Azt szeretnénk, ha minden ember a szeretet és a kölcsönös megértés jegyében érkezne a városunkba – hangsúlyozta az érsek.  Frantisek Sándor, a kassai dóm plébánosa szerint senki sem foglalkozik a nyugalmazott érsek felvetésével. Hozzátette azt is, hogy nincs gond a magyar turistákkal, ami tavaly történt, az kellemetlen kivételnek minősíthető – tette hozzá. Szavait megkeresésünkre Balassa Zoltán kassai történész is megerősítette, aki gyakran kalauzolja az anyaországi érdeklődőket a megyeszékhelyen.

II. Rákóczi Ferencet 1906-ban hozták haza Rodostóból és temették el Kassán. 2006-ban, a hazaszállításának centenáriumán rendezett megemlékezésen Sólyom László akkori magyar államfő is részt vett.

Helyreigazítás

2013. február 1-jén „A Jobbik miatt elszállíttatnák Rákóczi földi maradványait Kassáról” címmel megjelent cikkünkben tévesen állítottuk, hogy „értesüléseink szerint a nyugalmazott érseket leginkább az a népes csoport háborította fel, amely tavaly késő ősszel, a Jobbik bonyhádi szervezete és Morvai Krisztina szponzorálásával érkezett Kassára, Árpád-sávos zászlókkal”. Mind a Kassán járt Rákóczi Öröksége Hagyományőrző Egyesület elnökét, mind a Jobbik bonyhádi alapszervezetének elnökét László Ferencnek hívják, a kettő azonban nem egy és ugyanaz a személy. Az írás ebből a szempontból félreérthető, illetve félrevezető volt. Az érintettektől elnézést kérünk

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.