A Jobbik elment Szlovákiába

Lakossági fórummal egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be választási programját a Jobbik a szlovákiai Dunaszerdahelyen kedden.

Lakossági fórummal egybekötött sajtótájékoztatón mutatta be választási programját a Jobbik a szlovákiai Dunaszerdahelyen kedden. A Csallóköz központjának számító, jelentős többségében magyarok lakta Dunaszerdahely művelődési házában megrendezett sajtótájékoztatón Balczó Zoltán, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke, Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke, valamint Pallér Péter, a mozgalom felvidéki képviselőjelöltje szólalt fel. Balczó a programismertető kezdetén azt hangsúlyozta, hogy a párt képviselői nem csak a választási kampány időszakában járnak a határon túlra, mivel a kampánycéloknál fontosabbnak tartják "az élő kapcsolat" fenntartását a határon túli magyar közösségekkel.

Szávay a Jobbik nemzetpolitikai programját ismertetve rámutatott, „megvalósítható nemzeti radikális" programmal készülnek a választásokra, amely három fő vállalás köré épül. Az első az, hogy a leendő kormányzatnak az eddiginél jóval erőteljesebb kiállást kellene tanúsítania a külhoni magyar közösségek mellett. Megjegyezte: az elmúlt néhány évben sok tekintetben értékesek voltak a Fidesz-kormány külhoni magyar közösséget érintő lépései, de néhány esetben konfliktusokat nem keresve, határozottabban kellett volna kiállnia. A Jobbik fontosnak tartaná a külhoni magyarság anyagi támogatási rendszerének megerősítését is. „Ma erre a célra a költségvetés egy ezrelékét költi Magyarország, a Jobbik ezt az arányt 2018-ig fél százalékra szeretné emelni” – mondta Szávay. Hozzátette, az emelt összegből egyebek mellett a gyermekeiket magyar iskolákba írató szülők támogatását szeretnék emelni.

A politikus a harmadik súlyponti témát ismertetve kiemelte, fontosnak tartják azt is, hogy a párt által meghirdetett gazdaságerősítő és munkahelyteremtő program a külhoni magyarok által lakott területeken is megvalósuljon. Elképzelésük szerint ebben jelentős szerepet játszhatnának az érintett területeken befektetésekkel rendelkező magyarországi vállalkozók is, akik a helyi magyar közösségek megmaradásához például úgy is hozzájárulhatnának, hogy a már határon túl bejegyzett cégeik központjait magyarlakta településekre telepítenék, így segítve az adott régiót.

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a Jobbik külhoni képviselőjelöltjeinek egyike, a párt felvidéki jelöltje, Pallér Péter is.

Szávay az MTI kérdésére elmondta: a Jobbiknak a Felvidéken mintegy húsz tagja van. A párt listáján pedig összesen négy külhoni magyart indítanak, ők a listán a 16-ik és az ötvenedik hely között kaptak helyet.

A sajtótájékoztató után, annak helyszínén lakossági fórumot tartottak a Jobbik politikusai, az esti órákba húzódó fórumon néhány tucat érdeklődő vett részt. Az érkezőket a művelődési ház bejáratánál mintegy tíz "Nem kérünk az exportált nacionalizmusból" és "Jobbik takarodj!" feliratú transzparenst tartó tüntető várta, akik nem sokkal a lakossági fórum kezdete után elhagyták a teret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.