A japánok nyakán marad az amerikai bázis

Megállapodás született Tokió és Washington között az Okinava szigetén működő amerikai támaszpont áthelyezéséről. Hatojama Jukio japán miniszterelnök megszegte választási ígéretét.

A jelenleg Okinava déli részén, egy városi agglomeráció kellős közepén elhelyezkedő Futenma bázist a sziget egy kevésbé sűrűn lakott északi város, Nago közelébe költöztetik át. Az új helyszín környezetvédelmi szempontú vizsgálata és a létesítmények építése hamarosan megkezdődik.

Bejelentették, hogy a felek fontolóra veszik, hogy egyes katonai kiképző-létesítményeket az Okinavával szomszédos Tokunosima szigetre vagy akár Japánon kívülre helyezhetnének át. A közleményben a felek megerősítik a japán-amerikai biztonsági szövetséget, és hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy az amerikai katonák a szigetországban maradjanak.

Hatojama Jukio japán kormányfő újságírók előtt azt mondta, miután telefonon beszélt Barack Obamával, hogy az amerikai fél elégedett a megállapodással. Az Okinaván élő japánok korábban abban reménykedtek, hogy a támaszpont egészét elköltöztetik a szigetről. A helyiek évek óta tiltakoznak a bázis miatti nagy zaj, illetve a magas bűnözési arányok miatt.

Hatojama a tavalyi választási kampánya során befagyasztotta azt a 2006-ban Washingtonnal kötött megállapodást, amely szerint a támaszpontot a sziget kevésbé sűrűn lakott részére költöztetnék, és azt ígérte, eléri, hogy teljes egészében eltávolítsák a bázist Okinaváról. A kormányfő hónapokig kereste a megoldást választási ígéretének betartására, de végül május elején kénytelen volt közölni a helyiekkel, hogy a Japánban állomásozó 47 ezer amerikai katona több mint felét befogadó Futenma a prefektúrában marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.