A Jad Vasembe és egy mecsetbe is ellátogat a pápa májusban

XVI. Benedek májusban ellátogat a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékhelyre. A pápa találkozik Simon Peresz izraeli elnökkel, valamint az izraeli főrabbival. A római katolikus egyházfő Betlehemben megbeszélést folytat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, Ammánban pedig - hivatalba lépése óta másodszor - ellátogat egy mecsetbe.

Noha hivatalos bejelentés még nincs, a Vatikán és Izrael közötti új keletű feszültségtől függetlenül folyik XVI. Benedek pápa májusra tervezett közel-keleti útjának szervezése - írta hétfőn az Il Giornale című  olasz napilap.

A pápa május 8-tól május 11-ig Jordániában, azt követően május 11-től május 15-ig Izraelben tesz hivatalos látogatást - írta az újság a Kathpress katolikus hírügynökségre hivatkozva.

A római katolikus egyházfő Jeruzsálemben ellátogat a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyre, az óvárosban felkeresi a Siratófalat és a Szent Sír-templomot, és találkozik Simon Peresz izraeli elnökkel,  valamint az izraeli főrabbival.

Betlehemben megbeszélést folytat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, Ammánban pedig - hivatalba lépése óta másodszor - ellátogat egy mecsetbe.

Az Il Giornale megszólaltatta az olasz rabbitanács elnökét, aki kedvező fejleményként értékelte, hogy XVI. Benedek látogatást tesz Izraelben. A zsidó vallási méltóság reményét fejezte ki, hogy a  jelenlegi gondok megoldódnak májusig.

Az elmúlt hetekben rengeteg bírálat érte XVI. Benedek pápát, mert feloldotta a holokauszttagadó  Richard Williamson püspök kiközösítését a katolikus egyházból.

Az olasz lap megemlítette: XII. Piusz pápa fényképe alatt változatlanul az szerepel a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen, hogy keveset tett a zsidók megmentéséért a nácik által elkövetett népirtás idején.

Tavaly ősszel Simon Peresz és az egyházfő szóvivője is jelezte:  a XII. Piusszal kapcsolatos vita nem lehet akadálya a pápa izraeli útjának.

A katolikus egyház élére 2005-ben megválasztott XVI. Benedek e minőségében először keresi majd fel a Szentföldet. A német pápa két elődje, II. János Pál és VI. Pál is járt hivatali idejében a Szentföldön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.