A horvátok újra csak vízummal engednék be a szerbeket

A Novi List napilap beszámolója szerint Tomislav Karamarko belügyminiszter a napokban azzal állt elő, hogy hat-tizenkét hónapra vissza kellene állítani Szerbia felé a vízumkényszert. Az intézkedést szerinte a közelmúltbeli zágrábi maffialeszámolások indokolnák.

Karamarko emlékeztetett arra, hogy a Nacional hetilap főszerkesztője elleni robbantásos merénylet elkövetői is szerbek voltak. (Az egyik fő gyanúsított, Zeljko Milovanovic, még mindig szökésben van, valószínűleg Szerbiában vagy Boszniában bujkál.)

A napilap értesülése szerint a legutóbbi kormányülésen intenzív vita folyt a belügyminiszter javaslatáról. Ha a horvát hatóságok megválogatnák, hogy kit engednek át a határon, illetve a beutazókat jobban le lehetne ellenőrizni, a szervezett bűnözés elleni harc is hatékonyabbá válna – ez volt az egyik érv mellette.

Akadtak azonban kormánytagok, akik arra figyelmeztettek, a horvát vízumkényszerre Szerbia is hasonló szigorítással válaszolna, mindez a lakosokat, nem pedig a maffiózókat sújtaná. Ők valószínűleg hamis útlevéllel kerülnék el a hatóságokat. (Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb vezetőnek is volt például horvát útlevele, amivel azokban az években is szabadon járt a horvát tengerpartra nyaralni, amikor nemzetközi körözés alatt állt.)

Nem beszélve arról, hogy valószínűleg az unió sem üdvözölné a szigorítást. A vitát állítólag azzal napolták el, hogy mivel Horvátország 2003 óta amúgy is félévente hosszabbítja meg azt a rendelkezést, amely szabad beutazást biztosít a szerb állampolgároknak, a következő határidő lejárta előtt – december végén – ráérnek dönteni a kérdésben.

A hír azonnal a legkommentáltabb cikkek közé került fel az internetes portálokon, akadt, aki viccelődve azt javasolta, a hírhedt szerb alvilági zimonyi klán tagjainak például csoportos turistavízumot kellene kiállítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.