A horvát egyház szerint káros a szexuális nevelés

A katolikus egyház szerint az iskolai szexuális nevelés káros a gyermekekre, mert egyebek között megengedő a homoszexualitással és az önkielégítéssel szemben.

A papok sok egyházközségben arra buzdítják a szülőket, hogy gyűjtsenek tiltakozó aláírásokat és szabotálják az egészségügyi nevelést, ne engedjék gyermekeiket az órára, még akkor sem, ha igazolatlan jár érte - írja a Jutarnji list napilap hétfői számában.

Az újság szerint egy segédpüspök nemrég egyenesen horvát- és katolikusellenesnek nevezte prédikációjában az egészségügyi nevelést.

Az alap- és középfokú oktatási intézményekben idén vezették be kísérleti jelleggel az egészségügyi nevelést, amelyet más tantárgyakba beolvasztva oktatnak. Az oktatási tárca által kidolgozott tanterv az egészséges életmódra, a függőség, illetve az erőszakos viselkedés megelőzésére és a szexuális felvilágosításra helyezi a hangsúlyt.

Az egyház már az előkészítő fázisban élesen bírálta, és tiltakozott a (baloldali) kormány tanterve miatt, amely szerint például az önkielégítés nem káros.

A tanterv ellen érvelve egy káplán azt állította, hogy Angliában az iskolai szexuális nevelés ellenére is magas a nem kívánt terhességek száma. Szerinte nincs olyan szociológiai kutatás, amely megerősítené, hogy a fogamzásgátlók "kínálgatása" csökkentené a nemi úton terjedő megbetegedések vagy a nem kívánt terhességek számát.

A katolikus egyház a szociáldemokrata-liberális koalíciós kormányt akkor is erősen támadta - sikertelenül, - amikor az a mesterséges megtermékenyítést egyedül élő nők esetében is engedélyező törvényt vezetett be.

Megfigyelők szerint Horvátországban az egyház még mindig képtelen lemondani a politikai befolyásolásról. Sőt a legnagyobb ellenzéki párt gyengélkedése idején "átveszi az aktuális kormány leghatározottabb opponensének szerepét" - írja kommentárjában egy horvát elemző a Jutarnji listben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.