A homoszexualitást tiltóknak nem jár pénz

Megszünteti Nagy-Britannia azon országok segélyezését, amelyek nem módosítják a homoszexualitást tiltó törvénykezésüket.

David Cameron miniszterelnök a brit Nemzetközösség ausztráliai csúcstalálkozóján vetette fel ezt a kérdést. Az emberjogi reformok éppen azok közé a témák közé tartoznak, amelyekről nem sikerült megállapodást elérni a kormányfői szintű tanácskozáson az ausztráliai Perthben. Cameron viszont hangsúlyozta, hogy a brit pénzügyi támogatásban részesülőknek tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat – elismerve ugyanakkor, hogy a változásokhoz időre van szükség.

Az 54 tagú Nemzetközösség 41 (főként afrikai) országában törvény tiltja a homoszexualitást. Ugandában az idén halálra verték a melegek jogaiért küzdő aktivistát, David Katót. A tanácskozáson nem született megállapodás közös emberi jogi bizottság felállításáról. A tagállamok e helyett abban egyeztek meg, hogy 2012-ig kidolgoznak egy alapokmányt, amelyben lefektetik a közös értékeket és célokat.

„Nem egyszerű konszenzust teremteni egy ilyen körben, amelyben ennyire különböző országok vannak" - mondta Julia Gillard, a vendéglátó Ausztrália kormányfője. A Nemzetközösség megújította a szervezet főtitkárának, Kamales Sarma 70 éves indiai diplomatának a megbízatását.

A csúcstalálkozó legfontosabb fejleménye, hogy a Nemzetközösségnek az a 16 országa, amelynek államfője az angol királynő, hozzájárult az angol trónutódlási szabályok megváltoztatásához. Az új szabályok szerint megszűnik a fiúgyermekek elsőbbsége, vagyis a leányok hátrányos megkülönböztetése az utódlásban, és a trónörökös római katolikussal is házasodhat anélkül, hogy le kellene mondania a koronáról.

A nemzetközösségi országok következő csúcstalálkozóját 2013-ban rendezik Srí Lanka fővárosában, Colombóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.