A holokausztról tanítanák a gázai palesztinokat

Az ENSZ terve erőteljes tiltakozást váltott ki az övezetet uraló Hamászból. Ez lenne az első alkalom, hogy palesztin gyerekek az iskolában a zsidókat ért csapásokról hallanak.

Az ENSZ elképzelései szerint megismertetnék a Gázai övezet palesztin iskolásaival a holokausztot. A zsidók szenvedésének témáját a szeptemberben kezdődő új tanévben kívánják tárgyalni az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága oktatási programjának részeként. Ha sor kerül rá, az lesz az első alkalom, hogy palesztin gyerekek az iskolában a zsidókat ért csapásokról hallanak.

Az ötlet heves ellenkezést váltott ki a területet irányító Hamász vezetőiből, pedagógusokból, valamint az Izraellel kezdett béketárgyalások résztvevőiből is. „Aki gyerekeink tanításával játszik, az vörös vonalat lép át" - jelentette ki Mohammed Aszkul, a Hamász oktatási minisztere, hozzátéve, hogy a Hamász mindenáron meg fogja akadályozni a holokauszt oktatását.

A Gázai övezetet irányító, szélsőségesnek tekintett Hamász vetélytársa, a Nyugat és az Egyesült Államok által partnernek elfogadott ciszjordániai Palesztin Hatóság is elutasította a holokauszt oktatását. Ezt tette az Izraellel béketárgyalásokat folytató Palesztinai Felszabadítási Szervezet is. „A holokauszt oktatása palesztin diákoknak ENSZ-iskolákban elfogadhatatlan” - jelentette ki Zakaria al-Aga, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja. Az ENSZ irányította gázai oktatási intézményekben mintegy 200 ezer palesztin gyerek tanul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.