A hispán voksokkal nyert Obama

A különféle kisebbségek szavazatai juttatták Obamát másodszor is a Fehér Házba, különösen a hispánok voksai voltak döntőek Obama számára.

A különféle kisebbségek szavazatai juttatták Obamát másodszor is a Fehér Házba, miközben a fehér férfiak favoritja Mitt Romney volt. A nők és a 30 évnél fiatalabbak viszont Obamára voksoltak. Különösen a hispán kisebbség szavazatai voltak döntőek Obama számára az újraválasztásban – derül ki a hírügynökségi jelentésekből.

A latin-amerikai bevándorlók és azok leszármazottai 75 százalékban a demokrata elnökre szavaztak, és ezzel több ingadozó államban is az ő javára billentették a mérleget. A 75 százalék rekord az amerikai választások történetében, ilyen sokan még Bill Clintont sem támogatták 1996-ban.

A demokraták kampánystábja tudatában volt a "hispán voks fontosságának", így kezdettől fogva épített rájuk. Különösen a bevándorláspolitikával lehetett "megfogni" őket: Obama leállította csaknem kétmillió, illegálisan az USA-ban tartózkodó diák kitoloncolását, szeptemberben pedig arról beszélt, hogy átfogó bevándorlási reformokra van szükség. Ezzel szemben Romney keményvonalas álláspontot képviselt, az illegális bevándorlók kitoloncolásáról, a mexikói–amerikai határ erősebb védelméről beszélt, sőt, a vitatott arizonai bevándorlási törvényt is országos példaként emlegette.

Ám elemzők máris rámutatnak: nemcsak a klasszikus bevándorlási téma, hanem egyre inkább az általános amerikai gazdaságpolitika is foglalkoztatja a hispán kisebbség tagjait: ahogy egyre inkább beágyazódnak az amerikai életbe, annál inkább szeretnének részt venni a döntéshozatalban. Amelyik párt ezzel a csoporttal nem számol, az komoly bajba kerülhet: a republikánusoknak itt is újra kell gondolniuk politikájukat. Romney most negatív rekordot döntött, a latinoknak csupán 19 százaléka voksolt a republikánusokra. Még a kubai-amerikai menekültek miatt republikánusokra kacsingató Floridát is elvesztették.

A számok amúgy egyértelmű trendet mutatnak: a hispán lakosság ugyan ma még "csak" az amerikai lakosság 15 százaléka, de ez a legdinamikusabban növekvő csoport. A déli államokban – amelyek korábban a republikánusok bástyájának számítottak – 57 százalékkal nőtt a hispán lakosság lélekszáma 2000 és 2010 között. Ez a helyi népességnövekedés négyszerese. A jelenlegi demográfiai trendek alapján az afroamerikai és a latin kisebbség 2050-re többségbe kerül a fehérekkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.