A Híd nem tudott a Budapestre küldött jegyzékről

Több pozsonyi újság, illetve hírportál vezető helyen számolt be arról, hogy a szlovákiai kormánykoalícióhoz tartozó Híd pártot kihagyták annak a kormányközi szerződéstervezetnek az elkészítéséből, amelyet Maros Zilinka belügyi államtitkár Budapesten nyújtott át magyar partnereinek.

Lapunk megkeresésére Grendel Gábor, a pozsonyi belügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a javaslatot a külügyi tárca szakértőivel közösen készítették el, s mivel sztenderd dokumentumról van szó, valóban nem került a kormánykoalíciós tanács elé.

Érdeklődésünkre Bugár Béla, a Híd vezetője megerősítette, hogy a koalíciós tárgyalásokon nem volt szó az államközi szerződéstervezetről, ő pedig nem is tudott arról, hogy a szlovák fél tervezet készít elő. – Kifogásaimat nem a sajtón keresztül üzenem meg – válaszolta arra a kérdésünkre, vajon miért hagyták ki a Hidat a dokumentum elkészítéséből.

Hozzátette: "rövid időn belül aligha születik meg a kettős állampolgárság vitatott kérdéseit rendezni hivatott szlovák-magyar kormányközi szerződés. Ezért még márciusban szeretnénk a pozsonyi parlamentben módosítani a Fico-féle törvényt. Méghozzá úgy, ahogy abban néhány napja a Koalíciós Tanácsban megegyeztünk, vagyis kettős állampolgárságért senki sem büntetnénk."

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke azonban lapunknak úgy nyilatkozott: "ismét bebizonyosodott, mennyire gyenge a Híd befolyása a kormánykoalícióban, hiszen ebben az esetben is megkerülték őket. Kiderült az is, hogy a jelenlegi  politikai szövetség tisztázatlan játékszabályok alapján működik, hiszen a pozsonyi tervezet szövege ellentétes a szlovák állampolgársági törvényt módosításával kapcsolatos mégypárti egyezséggel, de a kormányprogrammal is."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.