Készülődik a Hezbollah

A libanoni síita szervezet újra felkészült egy Izrael elleni háborúraa, és akár az Egyesült Államokat is fenyegetheti - állapítja meg a nemzeti hírszerzési igazgató éves jelentése, amely szerint az al-Kaidának sikerül eltűnnie Washington szeme elől.

A Libanonban működő Hezbollah megerősödött, és sokkal inkább felkészült egy Izraellel szembeni háborúra, mint három évvel ezelőtt - derült ki az új amerikai nemzeti hírszerzési igazgató helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban közzétett éves jelentéséből.

Dennis C. Blair, az amerikai felderítő szervezetek együttműködését koordináló tisztségviselő a kongresszus előtt bemutatott dokumentumban kifejtette: a síita szervezet folyamatosan fegyverkezik és új tagokat toboroz, egy új esetleges konfliktusra készülve. A Hezbollah stratégiájának középpontjában ugyan az Izrael elleni küzdelem áll, a szervezet "továbbra is az Egyesült Államok terrorista ellenségének tekinthető, amely akár amerikai terület vagy az Egyesült Államok külföldi érdekeltségei elleni támadásra is készülhet".

Afganisztán és Pakisztán biztonsági helyzetéről szólva a jelentés megállapította, hogy a lázadók és a terroristák egyre több térség felett veszik át az irányítást a kormányzattól. A két ország biztonsági helyzete alapvetően összefügg, és Afganisztánban csak akkor lehet javulásra számítani, ha a pakisztáni hatóságok képesek ellenőrzésük alá vonni az északnyugati határ menti területeket. A jelentés szerint a lázadók térnyeréséért elsősorban a helyi kormányzat a felelős, az Egyesült Államok közvetlenül keveset tehet a szélsőségesség gyökereinek felszámolásáért.

Az al-Kaidát korántsem sikerült legyőzni, és továbbra is a nemzetközi terrorhálózat jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államok biztonságára nézve - mutat rá a jelentés. Washingtonnak kevés rálátása van az al-Kaida által tervezett akciókra, különösen azóta, hogy a terrorszervezet az elmúlt néhány évben nagy számban toborzott tagokat nyugati országokból. Elképzelhető azonban, hogy az elkövetkező év során az Egyesült Államok kelet-afrikai érdekeltségeit támadás érheti.

Rövid távon a globális gazdasági válság és annak geopolitikai következményei jelenthetik a legnagyobb biztonsági kockázatot - állítja a jelentés. Ha a válság több mint két évig húzódik, akkor több, jelenleg is ingatag kormányzat kiszorulhat a hatalomból, ami súlyosan károsíthatja az Egyesült Államok stratégiai érdekeit Latin-Amerikában és Afrikában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.