A Hezbollah Izraelre mutogat

A Hariri-gyilkosságban nyomozó nemzetközi bíróság közelgő vádemelése politikai bizonytalanságot, összecsapásokat hozhat Libanonban. A közel-keleti országban már négy katonatisztet gyanúsítanak azzal, hogy a Moszadnak dolgoztak.

Eljuttatta a Hezbollah azokat a dokumentumokat a volt miniszterelnök, Rafik Haríri meggyilkolását vizsgáló nemzetközi bíróságnak, amelyek a libanoni síita szervezet állítása szerint Izrael érintettségét bizonyítják a merényletben. A dokumentumok feltehetően azokat a felvételeket jelentik, melyeket a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah sejk egy héttel ezelőtt nagy csinnadrattával bejelentett és bemutatott az egész arab világban közvetített sajtótájékoztatóján. Ezek azonban többnyire légi felvételek voltak, amelyeket Naszrallah állítása szerint az izraeli felderítés készített, mégpedig olyan helyszínekről, ahol a meggyilkolt libanoni miniszterelnök annak idején gyakran megfordult. Az egyik felvétel arról a helyszínről készült, ahol Rafik Haríri az ellene elkövetett pokolgépes merénylet következtében életét vesztette. Naszrallah azt hangoztatta: mindez azt bizonyítja, hogy Izrael követte Haríri mozgását és meg akarta őt gyilkolni. A nemzetközi bíróság ezek után bekérette a Hezbollah dokumentumait.

A sejk feltehetően azért próbálja meg lejáratni a nemzetközi bíróságot és főügyészét, Daniel Bellemarét, mert az elmúlt hetekben kiszivárgott: a testület hamarosan több Hezbollah-vezető ellen emel vádat a Haríri-merénylet kapcsán.  Naszrallah valódi célja elviselhetetelen nyomást gyakorolni a szunnita Szaad Haríri kormányfőre, Rafik Hariri fiára, hogy eszébe se jusson az egyébként vele kormánykoalícióban lévő Hezbollahhal ujjat húzni a védemelés után. A térség elemzői attól tartanak, a nemzetközi bíróság vádemelése újra polgárháború felé taszíthatja a felekezetileg megosztott, szunnita, síita muzulmánoknak és különböző egyházakhoz tartozó kereszténynek otthont adó közel-keleti országot. Az apja tekintélyes politikai örökségével régóta küszködő, 40 éves Szaad Hariri dilemmája nyomasztó: futni hagyja apja gyilkosait, vagy kockára teszi hazája viszonylagos stabilitását és békéjét?

A Foreign Policy folyóirat egyik szakértője szerint azonban a döntés már megszületett – méghozzá a libanoni politikai elit két, hagyományosan rivalizáló, ám az elmúlt évben kiegyező patrónusának, Szíriának és Szaúd-Arábiának a közvetítésével.

Basar Al-Aszad szíriai elnök, és Abdullah szaúdi király július végén jártak közösen Bejrútban, szimbolikusan is hangsúlyozva a politikai közeledést. Eszerint minden politikai és felekezeti csoport tiszteletben tartja majd a nemzetközi bíróság vádemelési javaslatát (ez Haririék felé tett gesztus), ám a miniszterelnök belemegy abba, hogy csak a vádemelésben megnevezett Hezbollah-vezetőket teszi felelőssé apja haláláért, nem az egész szervezetet. Ez egyébként rendkívül szigorú hierarchia alapján működik. Így ugyan a Hezbollah nem veszít erejéből, de elkerülhető a vérontás.

Ezredesek kémvád alatt

A Hezbollah kezére játszik az is, hogy szerdán vádat emeltek a libanoni hadsereg egyik ezredese ellen. Antoine Abu Dzsaudét azzal gyanúsítják, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tisztjeivel találkozott külföldön, és pénz fejében információkat szolgáltatott ki a zsidó államnak a Hezbollah libanoni síita szervezetről és a libanoni hadseregről. Abu Dzsaude a negyedik libanoni katona, aki ellen vádat emeltek az ügyben, amelyben 2009 eleje óta mintegy száz embert vettek őrizetbe Libanonban.

Tavaly Manszúr Diáb ezredes és Sahíd Tumie alezredes ellen emeltek vádat a zsidó állammal való kollaborálás miatt, mert polgári és katonai létesítményekről adtak át neki „pontos információkat”. Májusban a vád halálbüntetést kért Gazván Íd Sahín parancsnok ellen. Fájez Karam, a Hezbollahhal szövetséges egyik mozgalom köztiszteletnek örvendő vezetője, volt hadseregtábornok ellen augusztus 10-én emeltek vádat az ellenséges titkosszolgálatokkal való kollaborálás miatt. Karamot, akinek a letartóztatása valósággal sokkolta a közvéleményt, azzal gyanúsítják, hogy információkat adott át a mozgalma, illetve a Hezbollah vezetői közötti találkozókról.

Eddig öt embert ítéltek halálra a zsidó állam számára történő kémkedés vádjával, közöttük van a belbiztonsági erők egyik altisztje is.     A Biztonsági Szolgálat egyik volt tábornoka, a felesége és a szolgálatnál dolgozó unokaöccse ellen szintén vádat emeltek 2009-ben. Libanon hivatalosan hadban áll Izraellel. A kémkedéssel vádoltak kényszermunkával súlyosbított életfogytiglani elzárással sújthatók. Ha a bíró úgy ítéli meg, hogy a kollaborálás valakinek a halálát okozta, halálbüntetést is kiszabhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.