A Hezbollah is lövi az egyik szír várost

Egyre hevesebb harc dúl a szíriai Kuszajrr városáért a felkelők és a kormánypárti csapatok között. Az ellenzék eközben azon vitatkozik, elmenjenek-e az USA és Oroszország kezdeményezte nemzetközi konferenciára.

A Bassár al-Aszad szír elnök rendszere ellen harcoló felkelők azt állítják, a várost – amely egyelőre még az ő irányításuk alatt áll – a libanoni Hezbollah, a szír rezsim szövetségese is bombázza. A város stratégiai fontosságú: ezen az útvonalon érkeznek ugyanis Libanonból a fegyverek és harcosok Aszad segítségére, illetve közel van az alaviták lakta területekhez. Aszad a síita iszlám alavita irányzatához tartozik, míg a felkelők jórészt szunniták.

A kormánycsapatok múlt héten, vasárnap kezdtek lőni a településre, a támadás ma reggel vált intenzívebbé, írja a BBC. Az állami média azt közölte, hogy a kormányhű csapatoknak sikerült előre nyomulniuk és már sok felkelőt megöltek, a Hezbollahról viszont nem ejtett szót. A kuszajri harcok miatt a libanoni Tripoliban összecsapások törtek ki Aszad elnök támogatói és ellenfelei között.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője egy tévébeszédben jelentette be, hogy harcosaik a végsőkig részt fognak venni a szír konfliktusban. Naszrallah szerint a szunniták győzelme fenyegetést jelentene Libanon egész népére.

Eközben a külföldön működő szír ellenzék Isztambulban azon vitázik, hogy elmenjenek-e arra a jövő hónapban rendezendő nemzetközi konferenciára, amelyet az Egyesült Államok és Oroszország kezdeményezett. Úgy tűnik, a legnagyobb ellenzéki csoport csak akkor lenne hajlandó résztvenni, ha Aszad elnök lemondana. A Nemzeti Koalíció szóvivője azt nyilatkozta, hogy ők is politikai megoldást szeretnének, de azt nem akarják, hogy a rezsim még egyszer becsapja őket.

A Szír Nemzeti Koalíció tagjai között is sok az iszlamista, ami az ellenzék nemzetközi támogatóinak nem igazán tetszik. Ráadásul az ellenzéken belüli hatalmai harcok is Aszadnak kedveznek.

Az amerikai és az orosz külögyminiszter hétfőn Párizsban találkozik, ahol arról beszélnek majd, hogyan tudnák a szír elnököt és az ellenzéket is elcsábítani a genfi konferenciára.

A 2011 márciusában kezdődött szír konfliktus során eddig nyolcvanezren haltak meg, és több mint egymillióan menekültek el az országból.

A szír ellenzék zászlaját lobogtató tüntetők Isztambulban
Demonstrators shout Islamic slogans as they wave Syrian opposition flags during a protest against Syria's President Bashar al-Assad at the courtyard of Fatih mosque in Istanbul May 24, 2013. The sign reads, "Being silent means to be take part in the crime of Baath". REUTERS/Murad Sezer (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.