A hegy megy Moammerhez?

A 42 éve hatalmon lévő Moammer Kadhafi rendszerét még nem ingatta meg az éjszaka zajló bengázi tüntetés, de a líbiai vezető számára így is aggasztó jel lehet az összecsapásokkal, 14 sérülttel járó tiltakozás. A diktátor elleni megmozdulások az iszlám radikálisok befolyását is növelhetik.

Líbiában többszáz tüntető csapott össze rendőrökkel, az ország keleti részén fekvő Bengáziban. Szemtanúk szerint a rendőrség vízágyúval, könnygázzal és gumilövedékekkel indult a kövekkel és molotov-koktélokkal felszerelkezett tüntetők ellen – adta hírül a Reuters. Az éjszakai összecsapások után most nyugalom van az ország második legnagyobb városában, ahol a zavargásokhoz egy ügyvéd letartóztatásának híre vezetett. A Moammer Kadhafi rendszerét kritizáló Fethi Tarbelt a BBC szerint ugyan szabadon engedték, a tiltakozások azonban ekkor már nem csitultak a tüntetésekhez nem szokott hatmilliós arab országban.

1989. október 16.: Moamer Kadhafival az egyiptomi-líbiai határon
Egypt's President Hosni Mubarak (L) meets Libyan Leader Muammar Gaddafi at the Egyptian border city of Mersa Matrouh in this October 16, 1989 file photo. Egypt's Vice President Omar Suleiman said on February 11, 2011 that Mubarak had bowed to pressure from the street and had resigned, handing power to the army, he said in a televised statement. BLACK AND WHITE ONLY. REUTERS/Frederic Neema/Files (EGYPT - Tags: POLITICS)

A város főterén zajló tiltakozás helyét a rendőrség segítségével kormánypárti tüntetők vették át. Hozzájuk hasonlóan Kadhafit támogató demonstrációról számolt be az állami televízió Tripoliban is. A fővárosi kormánypárti megmozduláson főként az al-Dzsazíra arab hírtelevíziót kritizálták. A hírcsatorna szerintük saját tudósításaival táplálta a Líbiával szomszédos Tunéziában és Egyiptomban fellángolt tiltakozások tüzét, amely nyomán mindkét állam vezetője lemondásra kényszerült.

Az afrikai kontinens leghosszabb ideje hatalomban lévő vezetője nem kommentálta a bengázi eseményeket, bár a Reutersnek nyilatkozó tiltakozók szerint nem kizárt, hogy 110 politikai elítélt szabadlábra kerülhet a Líbiában is betiltott  dzsihádista al-Dzsamaal al Iszlamija szervezet tagjai közül. (A szervezetet világszerte a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után tiltották be. A bengázi tiltakozók között sokaknak politikai okokból elítélt rokonai vannak a város börtönében.) Tripoli az elmúlt évben a csoport több tagját szabadon engedte.

A régió korábban is rendszerellenes megmozdulások központja volt, több száműzött ellenzéki is innen származik – emlékeztetett a Reuters, utalva arra az 1996-os börtönlázadásra, amely az ellenzékiek és iszlám militáns csoportok tagjai, valamint a bengzái börtön őrei között tört ki. Az akkori akcóban ezer elítélt vesztette életét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.