A hatóságokat vádolják a halálos kolozsi repülőgép-baleset miatt

A baleset áldozatai közvetlenül a kényszerleszállás után közölték a mentőszolgálattal az okostelefonjukról leolvasott koordinátákat. Két sérült állapota válságos.

Több mint hat óra után megtalálták annak a kisrepülőgépnek az utasait, amely még tegnap délután kényszerleszállást hajtott végre az erdélyi Kolozs és Fehér megye határán, egy hegyes-erdős vidéken. Két halott van. Két sérült állapota válságos.

A Britten Norman 2 típusú repülőgép egy szervátültetésre készülő orvoscsoportot szállított Bukarestből Nagyváradra, a fedélzeten négy orvos, egy ápoló és két pilóta tartózkodott. Valamennyien megsérültek, de az első jelentések szerint egyikük sem volt életveszélyben. Az éjszaka beálltával azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, a sérültek ugyanis felszerelés nélkül könnyen kihűlhetnek. Romániában is szokatlanul enyhe a tél, azonban a hegyvidéken, ahol a baleset történt, a meteorológusok szerint máris fagypont alá esett a hőmérséklet.

A délután próbálkoztak a helikopteres mentéssel, de a gép a sűrű köd miatt kénytelen volt visszafordulni. A rendkívüli helyzetek felügyelősége (ISU) szerint mintegy 70 tűzoltó, hegyi mentő és csendőr, valamint több száz önkéntes keresi a sötétben. Florin Mihut, a hegyi mentők irányítója helyi idő szerint 21,15 órakor az Antena 3 hírtelevízió élő adásában közölte, hogy azonosították a kényszerleszállás helyét, és számításai szerint fél órán belül elérik a sérülteket.

Röviddel korábban egy bukaresti orvosnak sikerült újra kapcsolatba lépnie telefonon balesetet szenvedett kollégáival, és a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, hogy a sérültek közül ketten eszméletüket vesztették. Az orvosok fővárosi kollégái korábban felháborítónak minősítették a hatóságok tehetetlenségét, különösen, hogy a baleset áldozatai közvetlenül a földet érés után közölték a mentőszolgálattal az okostelefonjukról leolvasott koordinátákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.