A hatalom halálos méreg

A venezuelai elnök, Hugo Chavez elmélete, miszerint az amerikaiak fertőzik rákkal a dél-amerikai vezetőket, megdőlt. A spanyol lapok által megszólaltatott kutatók szerint ugyanis nem az amerikaiak, hanem a hatalom és a kivételes pozíció okozza a daganatos megbetegedéseket.

Miután december végén kiderült, hogy a frissen megválasztott argentin elnök, Cristina Fernández rákos, és hamarosan műtétje lesz, a venezuelai kormányfő, a nemrég rákból kigyógyult Hugo Chavez nem bírt szabadulni a gondolattól, hogy ebben valamiképp az amerikaiak keze van, akik megfertőzték őt és kollégáit. Valóban furcsa ugyanis, hogy az utóbbi egy-két évben nemcsak az argentin elnök asszonynál és venezuelai kollégájánál, hanem más latin-amerikai vezetőknél és volt elnököknél is rákot diagnosztizáltak. A brazil elnök, Dilma Roussef; elődje, Lula da Silva és a paraguayi elnök, Fernando Lugo szintén ebben a betegségben szenvedtek.

Egy kislány tartja az argentin elnök, Cristina Fernandez képét a pilari kórház előtt, ahova az elnök műtétre vonult be

A spanyol lapok azonban egy teljesen új elmélettel álltak elő a kérdés megválaszolására. Szerintük egyrészt azért lehet ennyivel magasabb a rákbetegségek száma, mert ma már jobb a diagnosztika, mint 10-20 évvel ezelőtt; több esetben veszik észre a kialakulóban lévő rákot, mert több a szűrővizsgálat is; bizonyos rákfajták pedig gyakrabban előfordulnak ma, mint korábban. Azonban még ha mindezt figyelembe is vesszük, akkor is van még valami, ami azt sugallja, hogy a hatalommal rendelkezők hajlamosabbak lehetnek a rákra – de legalábbis gyorsabban terjed a testükben, mint másoknak – állítja Garth H. Rauscher amerikai kutató.

Rauscher nemrég bemutatott tanulmányában például összekapcsolja a stresszt és az agresszív tumorok kialakulásának lehetőségét a mellrákosoknál. A kutatás kétezer különböző esetet vizsgált, és egyértelmű összefüggést mutatott ki a betegség és a környezeti hatások között. Azok ugyanis, akiket több stressz ért, sokkal agresszívebb rákban szenvedtek, mint akik nyugalmasabb életet éltek.

Egy másik kutató, Dr. William Li, szintén kapcsolatot lát a stressz és a rák között. Kutatásában azt vette észre, hogy a 40 és 50 év közötti, autóbalesetben meghalt nők negyven százalékának testében találni apró kis mikro-tumorokat. Az 50 és 60 év közötti, szintén autóbalesetben elhunyt férfiak felénél szintén tollhegynyi tumorok voltak a prosztatában, hetvenéves korára pedig vizsgálatai szerint szinte minden nő és férfi rendelkezik mikro-tumorokkal a pajzsmirigyében.

Feltehetnénk a kérdést, hogy ha ez így van, miért nem szenved mindenki ebben a betegségben? Li szerint azért, mert az aprócska tumorok csak akkor tudnak fejlődni, ha elegendő oxigént és tápanyagot kapnak. Azok az emberek, akik viszont állandó stressz alatt állnak, vagy depresszióban szenvednek, sokkal nagyobb eséllyel kapnak rákot néhány éven belül, mert tumorjaik több tápanyaghoz jutnak és gyorsabban nőnek.

Azok a nők és férfiak, akik a legmagasabb pozíciókat foglalják el Latin-Amerika elnöki rendszerében, állandó céltáblái szövetségeseik és ellenségeik kéréseinek és támadásainak. Milliónyi ember és tucatnyi rivális nyomasztja őket nap nap után, akik az erő vagy gyengeség legkisebb jelét is észreveszik rajtuk – más szóval: az állandó stressz esetükben normálisnak, nem pedig kivételesnek mondható.

Cristina Fernandez egyébként ma vonult be pajzsmirigyrákjának műtétjére, orvosai szerint pedig nagy az esély a teljes gyógyulásra. A politikusasszony támogatói már hétfő este óta a kórház körül gyülekeznek táblákkal és üzenetekkel, hogy minden jót kívánjanak neki és virrasszanak gyógyulása érdekében. Az 58 éves asszony, aki nemrég kezdte meg második elnöki ciklusát, egy rutinellenőrzéskor tudta meg, hogy pajzsmirigyrákja van, írta a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.