A Hamász nem tárgyal tovább Gilád Salitról

A Hamász szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy befejezettnek tekinti a fogolycseréről folytatott közvetett tárgyalásait Izraellel. A radikális palesztin szervezet 450 börtönben lévő tagja szabadon bocsátását kérte, Tel-Aviv most azt ígéri, szigorít a fogvatartási körülményeiken.

A Hamász tárgyalódelegációját vezető Szaláh al-Bardavil Gázában felszólította a közvetítő Egyiptomot, hogy a kudarcért Izraelt tegye felelőssé. A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet 450, sokéves börtönbüntetését töltő Hamász-aktivista szabadon bocsátását követelte Izraeltől, cserébe a 2006-ban foglyul ejtett izraeli katonáért, Gilád Salitért.

Al-Bardavil szerint Izrael túlzott követelései vezettek zsákutcába. A Hamász politikusa türelemre intette a bebörtönzötteket és hozzátartozóikat. Mint mondotta, Izrael legfrissebb fenyegetései nem félemlítik meg a Hamászt, amely továbbra is ragaszkodni fog követeléseihez.

Izrael azzal fenyegette meg a Hamászt, hogy szigorít a bebörtönzöttek körülményein és a Gázai övezetet mindaddig blokád alatt tartja, amíg Salit nem nyeri vissza szabadságát. A fogolycseréről folyó huzakodás egyúttal akadályozza az övezet újjáépítésére tett nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a december végén, január elején végrehajtott izraeli offenzíva pusztításai nyomán váltak sürgetővé.

Korábban Ehud Olmert, a posztjáról távozó izraeli miniszterelnök azt közölte, hogy Izrael kész volt palesztin foglyok százainak szabadon engedésére, köztük olyanokéra is, akik izraelieket öltek meg, de nem fog még több nevet felvenni a szabadon bocsátandók listájára, ahogy azt a Hamász követeli.

Egy név nélkül nyilatkozó izraeli vezető szerint az alku azon feneklett meg, hogy a Hamász mind a 450, régóta izraeli börtönökben raboskodó palesztin fogoly szabadon engedését követelte, az Olmert által jóváhagyott, 320 főre vonatkozó ajánlattal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.