A Hamász nem engedélyezi a választásokat a Gázai övezetben

A Hamász iszlamista szervezet szerdán bejelentette, hogy az általa ellenőrzött Gázai övezetben meg fogja akadályozni a Palesztin Hatóság elnöke által január 24-re kitűzött általános választások megtartását.

A Hamász indoklásul Mahmúd Abbászra, a Palesztin Hatóság elnökére célozva azt hangoztatta, hogy a választásokat olyan személy tűzte ki, aki erre nincs felhatalmazva. A másik érve az volt, hogy a palesztin nemzeti megbékélés, vagyis a Fatah és a Hamász megegyezése nélkül nem lehet megrendezni a választásokat.

Ez az első eset azonban, hogy a Hamász nyíltan és nyilvánosan a választások megakadályozásával fenyegetőzik.

Abbász pénteken Rámalláhban közzétett rendeletében január 24-re írta ki a palesztin elnök- és parlamenti választásokat Jeruzsálemben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben. Válaszul a Hamász szombaton a hatalommal való visszaéléssel vádolta meg az elnököt.

A Hamász a palesztin alaptörvény alapján vonja kétségbe Abbász legitimitását. Az idézett jogszabály szerint a Palesztin Hatóság elnökének megbízatása négy évre szól. A 2005. január 9-én megválasztott Abbász mandátumát azonban a Palesztin Hatóság egy évvel meghosszabbította, hogy az elnökválasztás időpontja egybeessen a parlamenti választásokéval.

A Hamász-többségű jelenlegi törvényhozási tanács mandátuma 2010 januárjában jár le, Abbász ezért írta ki a választásokat.

A két rivális palesztin szervezet, a Hamász és az Abbász által vezetett Fatah közötti megbékélési szerződés aláírására irányuló törekvések zsákutcába jutottak. Abbász azzal vádolja a Hamászt, hogy meghiúsította az egyiptomi közvetítést. Kairó azt szerette volna, hogy október végén aláírják a megbékélési megállapodást.

A két rivális palesztin szervezet között 2007 júniusa óta feszült a viszony, amikor a Hamász katonai erővel átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett, kiszorítva onnan a Fatah híveit. Abbász elnök hatalma azóta a Jordán folyó nyugati partjára (Ciszjordániára) korlátozódik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.