A Hamász nem enged be Gázába izraeli élelmiszert

A radikális Hamász vezette gázai kormányzat nem engedi be az övezetbe az újonnan engedélyezett izraeli élelmiszereket mindaddig, amíg fennmarad a terület blokádja - közölte csütörtökön Ziad az-Zaza gazdasági miniszter.

Szerdán jelentették be, hogy Izrael kibővítette a Gázai övezetbe szállítható áruk körét. Elsősorban élelmiszerek kerültek le a kereskedelmi blokád listájáról, például a szénsavas italok, gyümölcslevek, lekvárokat, édességek, fűszerek. Gázának nincs szüksége üdítőkre, szódavízre és gyümölcssalátára. Gázának nyersanyagok kellenek, cement, és alkatrészek a helyi üzemek számára - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy a helyi üzemek képesek előállítani a tiltó listáról lekerült termékeket, sőt az egész körzetet el tudják látni velük, ha megnyitják a határt.

Izrael három éve, a Hamász hatalomra kerülését követően vezette be a Gázai övezet blokádját. Indoklása szerint azért van rá szükség, hogy az Irán támogatását élvező radikális szervezet ne növelhesse arzenálját. Az embargó nem gyengítette meg számottevően a Hamászt, viszont súlyos csapást mért a gázai gazdaságra, s több tízezer ember vált miatta munkanélkülivé, mert a helyi üzemek megrendelések nélkül maradtak és be kellett zárni őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.