A Hamász harcot hirdetett Izrael ellen

A Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet átfogó harcot hirdetett Izrael, illetve az izraeli-palesztin megbékélés ellen, egy időben azzal, hogy Washingtonban közvetlen tárgyalások kezdődtek Izrael és a palesztinok között.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mérsékelt erőkkel szembenálló, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó, Izrael állami létezésének elismerését elutasító szervezet helyi idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy egyesíti erőit az Izrael elleni támadások fokozása céljából. A közlemény szerint a szervezet 13 radikális csoportja fogott össze annak érdekében, hogy "még hatékonyabb" támadásokat hajtsanak végre Izrael ellen.

Gáza, 2010. szeptember 3.Abu OBEJDA, a Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának a szóvivõje (középen piros sálban) sajtóértekezletet tart Gázában 2010. szeptember 2-án. A Gázai övezetet ellenõrzése alatt tartó, a Mahmúd Abbász paleszt

A Hamász szóvivője utalt arra, hogy az átfogó harc magában foglalja az öngyilkos merényletek lehetőségét is. "Minden opció nyitott" - fogalmazott ezzel összefüggésben a szóvivő.

A szervezet katonai szárnya az elmúlt napokban több, Izrael elleni merényletet hajtott végre a megszállt palesztin területen, Ciszjordániában.  A keddi hebroni merényletben négy izraeli polgári személy életét veszette. A támadásokat a Hamász a 20 hónap után felújított, közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások elé időzítette, és már akkor jelezte, hogy újabb merényletekre készül.

A merényleteket nem csak Izrael, de az Abbász vezette Palesztin Hatóság is élesen elítélte.

A csütörtöki bejelentés fényében megfigyelők arra számítanak, hogy a Hamász a jövőben semmitől sem riad vissza az izraeli-palesztin közeledés megtorpedózása céljából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.