A Hamasszal való konspirációval is vádolják Murszit

Minden adva volt ahhoz, hogy pénteken újabb véres összecsapások törjenek ki Egyiptomban.

A hadsereg parancsnokának felhívására tízezrek gyűltek péntek délután a főváros központi Tahrir terére. A tömeggyűlésen megjelentek a rendőrség magas rangú vezetői, is, akiket az állami Ahram Online szerint lelkesen köszöntöttek a spontán tömegek. A téren óriási számban voltak jelen Abdel Fattah al-Sziszi tábornok, hadseregfőparancsnok méretes arcképei. Szemmel láthatóan építik a generális kultuszát. Többen iszlám jelképeket és kopt kereszteket vittek - demonstrálva a gyűlés felekezetközi jellegét.

Mohamed Murszi megdöntött egyiptomi elnök maszkjával tüntet a Muzulmán Testvériség egy szimpatizánsa pénteken, Kairóban
A supporter of the Muslim Brotherhood holds a mask of ousted Egyptian President Mohamed Mursi during a rally around Rabaa Adawiya square where they are camping, in Cairo July 26, 2013. The Egyptian army is detaining Mursi over accusations of kidnapping, killing soldiers and other charges, the state news agency said on Friday. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Az ideiglenes kormányzat ellenfelei eddig is meneteléseket tartottak a rendes pénteki ima után. Most is összegyűltek a Naszr városrészben lévő téren, a Rabaa al-Adauija mecsetnél. Ők viszont Mohamed Murszi, a megdöntött elnök arcmásai alatt követelték a július 3-án eltávolított politikus visszahelyezését hivatalába. A Muzulmán Testvérek felhívására összegyűlt tömegek indulata eddig is könnyen átment erőszakba, s nem volt másként ez a másik oldalon sem. Egyébként is a tüzes szavú hitszónokok retorikája szent háborúra tüzelte a jámbor híveket, harcukat ahhoz a küzdelemhez hasonlítva, amelyet a Próféta vívott a maga idejében ellenfeleivel. Murszi bebörtönzésének hírét lelkes ováció fogadta a Tahrir téren,  míg az ellentábor dühös felháborodással válaszolt.  A megválasztott elnök lefogásának hírére a két tábor hívei között heves kődobálás kezdődött. Több helyen a katonák álltak közéjük. A két ellentábor nem csak Kairóban néz farkasszemet - több egyiptomi városban is voltak összecsapások, tucatnyi a sebesült.

Abdel Fattah al-Sziszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerdán szólította fel az anti-Murszi tábort: pénteken tüntetésekkel, felvonulásokkal adjon felhatalmazást a katonaságnak és a kormánynak, hogy végrehajthassák a maguk útitervét. A tábornoki felhívást támogatta a Tamarod (Lázadás) ifjúsági népmozgalom, amely állítólag húszmillió aláírást gyűjtött össze a Murszi távozását követelő íveken. (Időközben kiderült, hogy a spontán népmozgalom mögött ott állt Naguib Sawiris kopt mobilmogul, az Orascom társaság vezére, aki cége hálózatát bocsátotta a politikai akció rendelkezésére.) Al-Sziszi számára megerősítést jelentett, hogy az USA-tól olyan jelzést kapott, nem tekintik hatalomátvételét puccsnak.

Kerüli a puccs kifejezés használatát az USA

A The New York Times egy kormányzati jogi szakértőt idézett, aki ezt mondta a lapnak:  „A törvény nem követeli meg tőlünk, hogy formálisan meghatározzuk,  puccs történt-e vagy sem, s nem nemzeti érdekünk, hogy ilyen definíciót tegyünk. Nem mondjuk, hogy puccs volt, nem mondjuk, hogy nem puccs volt, nem mondunk semmit.” Az amerikai törvények értelmében az USA csak a demokratikus intézmények fejlesztését szolgáló támogatást adhat olyan országoknak, ahol diktatúra van. Az F-16-os gépekről nem lehetne szó ily esetekben.

Az amerikaiak úgy hajtották végre ezt a "szemantikai cselt", hogy közben felszólították az egyiptomi hatóságokat: bocsássák szabadon Murszit. Erre szinte válaszul döntött úgy tegnap egy bíróság, hogy ügyészi javaslatra 14 napra előzetes letartóztatásba helyezi a megdöntött (és eddig biztonságos helyen, védőőrizetben tartott) elnököt. A sokféle vád között fogolyszökés, gyilkosság és kémkedés is szerepel. Sőt azt is felrótták Murszinak, hogy konspirált a Gázai-övezetet uraló Hamasszal. A MENA egyiptomi állami hírügynökség szerint a vád úgy szól, hogy Murszi és társai a Hamasszal konspirálva hajtottak végre államellenes akciókat, amikor fegyveresek megtámadták a börtönt, ahol a későbbi elnököt és társait őrizték. A támadásban 14 rendőr, börtönőr és több őrizetes is meghalt.

Mindez a Mubarak elnököt megdöntő népfelkelés idején történt. Az ügyészség szerint a Hamasz osztaga támadta meg a  Wadi el-Natrun börtönt. A támadásban iratokat is megsemmisítettek. A Hamasz tagadja, hogy bármi köze lett volna az akcióhoz, a Muzulmán Testvérek szerint pedig helybeliek szabadították ki a szervezet 30 vezéralakját, köztük Mohamed Murszit. Az, ideiglenes hatalom még egy deklarációt tett: 48 órát adott a Muzulmán Testvéreknek arra, hogy csatlakozzanak a hadsereg által kidolgozott útitervhez. Ha ezt szombat estig nem teszik meg, a hadsereg keményebben lép fel ellenük, írta az Ahram Online.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.