A haiti lakosok kolera miatti kompenzációért tüntetnek

Azt mondják, az ENSZ békefenntartói fertőzték meg őket, úgyhogy most fizessenek. Ha csoportos pert indítanak, több százmillió dollárt is nyerhetnek.

Több ezren tüntettek Haitin azt követelve az ENSZ-től, hogy fizessenek kompenzációt azoknak, akik kolerával fertőződtek meg, írja a BBC. A demonstrálók szerint ugyanis ha nem is szándékosan, de az ENSZ békefenntartói hozták be a betegséget a szigetre. A kitört járványban majdnem hétezren vesztették életüket, és félmillióan fertőződtek meg az ország egészségügyi minisztériuma szerint.

Az ENSZ kéksisakosai járőröznek Haiti fővárosában. Nem csak békét hoztak az országra?
U.N. soldiers patrol in downtown Port-au-Prince December 10, 2010. Haiti's electoral authorities said on Thursday they would urgently recheck vote tally sheets from the Caribbean country's troubled presidential elections to try to defuse a dispute over the results that has triggered nationwide unrest. REUTERS/Kena Betancur(HAITI - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Tanulmányok szerint a tüntetőknek igazuk van, mivel a kolera vírusa valószínűleg a Nepálból érkező békefenntartók által érkezett az országba. Ezek a csapatok ugyanis az ország egyik legnagyobb folyójába dobálták kolerával fertőzött szemetüket, továbbadva a betegséget a lakosságnak. Az ENSZ hajlandó elfogadni a tüntetők követeléseit, de csak ha azokat tudományosan is bizonyítják, addig pedig mindent megtesznek azért, hogy ne terjedjen tovább a járvány a szegénység sújtotta országban.

Egy amerikai emberi jogi csoport szerint több ezer áldozatnak járna kártérítés. Ha az ENSZ nem válaszol a követelésekre, a haitiek valószínűleg pert indítanak egy haiti vagy amerikai bíróságon, ahol több százmillió dollárra perelik majd a szervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.