A hadsereg is rábólintott Kim Dzsong Il fiára

Kim Dzsong Unt a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint négycsillagos tábornokká léptették elő. Neve először hangzott el a nyilvánosság előtt.

Az észak-koreai hadsereg a betegeskedő Kim Dzsong Il mellett az ő legkisebb fiát is jelölte saját küldöttjének a Munkapárt kedden kezdődő kongresszusára - jelentette hétfőn a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap. Az észak-koreai közvélemény előtt ezzel először hangzott el Kim Dzsong Il legkisebb fiának a neve. A KCNA szerint tábornokká léptették elő a 68 éves Kim Dzsong Il 64 éves húgát, Kim Kjung-hujt is.

Az állampártnak három évtized óta ez lesz a legnagyobb kongresszusa, és ezen új vezetőséget választanak a szervezet élére. Az eseményt nagy várakozás előzi meg: külföldi megfigyelők feszült figyelemmel követik, annak jeleit keresve, hogy az észak-koreai vezető kinevezi-e utódjának harmadik fiát, Kim Dzsong Unt.

A világtól hermetikusan elzárkózó országban a zökkenőmentes hatalomátadásnál nagyon fontos, hogy a hadsereg támogassa a jelöltet, különös tekintettel arra, hogy az illetőnek - akinek korát a külvilág nem ismeri pontosan, csak annyit tudni róla, hogy húszas évei közepén jár - kevés vezetői tapasztalata van. A dél-koreai lap által idézett források elmondták: miközben közismert, hogy Kim Dzsong Ilt megválasztották kongresszusi küldöttnek, fiának jelölése csak a hadsereg vezetésében tudott dolog, igaz, ott széles körben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.